Маляр: Вплив російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованій території України стрімко знижується

Маляр: Жителі окупованих територій демонстративно нехтують розпорядженнями окупаційних адміністрацій, висловлюють недовіру до російської пропаганди
Фото: Ганна Маляр / Facebook
Вплив російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях знижується. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram 8 червня.

"Вплив російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованій території України стрімко знижується через їх нездатність підтримувати прийнятний рівень життєзабезпечення місцевого населення. Зокрема, у низці тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької та Херсонської областей місцеві мешканці демонстративно нехтують розпорядженнями окупаційних адміністрацій, висловлюють недовіру до російської пропаганди", – ідеться в повідомленні.

За інформацією Маляр, серед жителів окупованих територій дедалі більше поширюється правдива інформація про ситуацію на фронті та згубність наслідків російської окупації, а також зростає кількість проукраїнськи налаштованого населення. Вона заявила, що для протидії зазначеним тенденціям командування російських окупаційних військ вдається до жорстких масових каральних акцій.

"Минулого тижня населений пункт Кирилівка на тимчасово окупованій території Запорізької області впродовж декількох днів був оточений російськими військами, протягом яких проводилася тотальна фільтрація місцевого населення, обшуки на об'єктах місцевої інфраструктури та помешкань громадян. Особливо ретельній перевірці підлягали громадяни, стосовно яких представниками ФСБ Росії була зібрана інформація (доноси) щодо підтримання проукраїнських позицій. У більшості випадків таких людей окупанти одразу затримували та вивозили для проведення допитів. Частина з них після допитів до місць постійного мешкання не повернулася, їхня доля наразі невідома", – заявила заступниця міністра.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

Найінтенсивніші бої зараз тривають на Донбасі. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 5 червня заявила, що на деяких напрямках сили оборони України перейшли до наступальних дій. Українські захисники мають деякі успіхи під Бахмутом Донецької області, зазначила вона.