Мамедов: Після знищення тисяч інфраструктурних об'єктів в Україні влада РФ "переймається" за Кримський міст

Руху Кримським мостом в обидва боки передують ретельні перевірки, зазначив Мамедов із посиланням на свідчення очевидців
Фото: EPA
Після того, як російські окупаційні війська зруйнували в Україні тисячі інфраструктурних об'єктів, влада РФ серйозно почала "перейматися" Кримським мостом.

Про це 1 травня у Twitter написав колишній заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

"Після знищення тисяч інфраструктурних об'єктів в Україні влада РФ "переймається" за Кримський міст, який, нагадаю, побудований на нашій, українській, території з порушенням міжнародного права та призводить до серйозних екологічних проблем в акваторіях Чорного й Азовського морів, – зазначив Мамедов. – Наразі, за свідченням очевидців, руху мостом в обидва боки передують ретельні перевірки. І якщо на виїзді з тимчасово окупованого Криму машини зупиняють вибірково, то на в'їзді з Росії перевіряють усіх. На пунктах пропуску чергують російські військові у повній амуніції".

На думку ексзаступника генпрокурора України, є ймовірність того, що "подібні дії РФ можуть свідчити про підготовку провокацій з їхнього боку".

"І жертвами можуть виявитися і мирні мешканці півострова", – додав у Twitter Мамедов.

Він опублікував фото документа із підписом так званого міністра російської окупаційної влади в Криму Костянтина Михайлова, в якому жителів півострова закликають утриматися від пересування Кримським мостом із 22 квітня до 11 травня, нібито через загрозу "можливої диверсії".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Міст через Керченську протоку почали будувати після анексії українського Криму у 2014 році. Президент РФ Володимир Путін відкрив автомобільний рух Кримським мостом 15 травня 2018 року.

Українська влада назвала міст, який поєднав окупований півострів і Краснодарський край Росії, загрозою національній безпеці.

В опублікованому 21 квітня 2022 року інтерв'ю НВ секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що Збройні сили України можуть завдати удару по Кримському мосту, яким РФ постачає озброєння та підкріплення для російських окупаційних військ в Україні. "Якщо б у нас була спроможність це зробити, ми б це зробили. Якщо буде можливість, ми це обов'язково зробимо", – сказав Данілов.

У Кремлі слова Данілова назвали "анонсуванням теракту".