"Мамо, у нас немає будинку!" 12-річний хлопчик уцілів під завалами після ракетного обстрілу в Київській області

Жінка показала свій будинок після ракетного обстрілу
Фото: Viktoriia Susko / Facebook
У Вишгородському районі Київської області 12-річний хлопчик перебував у своєму будинку в момент, коли поряд упала російська ракета під час обстрілу 16 червня. Видання "УП. Життя" поспілкувалося із хлопчиком і його матір'ю.

"Мій 12-річний син Роман залишився вдома сам. І я, і моя мама поїхали на роботу. Він просився зі мною, не надала цьому значення. Приблизно об 11.00 розпочалася повітряна тривога. Син почав писати повідомлення, що вдома "гучно" і йому страшно", – розповіла мати Вікторія Сушко.

Після цього жінка почала читати новини й побачила інформацію, що "Калібри" летять із боку Черкаської області. Дитина сховалася у погребі.

Об 11.58 від сина надійшло повідомлення: "Мамо, у нас немає будинку!"

"Роман надіслав фото, вони були нечіткими, тому подумала, що нічого серйозного не трапилося. Здавалося, що дитина фантазує. Потім син уже телефонував в істериці, питав, де я, казав, що йому дуже страшно. Коли приїхала, то все побачила на власні очі", – розповіла жінка.

Виявилося, що від будинку залишилися лише стіни й уціліло трохи меблів. Пошкоджено сарай і гараж з автомобілем.

Романа з-під завалів будинку витягли сусіди, які прийшли після влучання. Він перебував у погребі під будинком. Хлопчик подумав, що ракета влучила у сам будинок, бо було дуже голосно.

"Зараз почуваюся непогано. Коли це сталося, було страшно, але я не зовсім розумів, що відбувається. Героєм себе я не відчуваю", – розповів він.

Це вже не перший приліт у будинок Сушко за період повномасштабного вторгнення. Минулого разу обійшлося без серйозних руйнувань, вилетіло лише два вікна, проте у хлопчика були проблеми зі здоров'ям. За словами матері, психіатр, у якого проходили лікування, радив змінити місце проживання.

"Роман дуже часто просив мене спускатися в погріб під час повітряних тривог. Постійно його заспокоювала, казала, що все буде добре. Тепер розумію, що його побоювання не були марними", – сказала Сушко.

Контекст:

У травні – червні російські окупанти стали активніше завдавати по Україні масованих ракетних ударів та ударів за допомогою дронів-камікадзе. Зокрема, у травні окупанти атакували Київ 17 разів і продовжили атаки у червні.

Російські окупанти випустили по Україні приблизно 1160 ударних безпілотників Shahed-136/131, майже 900 із них збили. Про це розповів президент України Володимир Зеленський 24 травня. Відтоді були нові запуски дронів-камікадзе.

Сили протиповітряної оборони знищили у повітряному просторі над Києвом у травні 2023 року сім аеробалістичних ракет "Кинджал", 13 балістичних ракет "Іскандер", 65 крилатих ракет Х-101, Х-555 і "Калібр" та 169 безпілотників, заявили у Київській міській адміністрації.

16 червня окупанти знову спробували завдати удару по Києву з використанням ракет "Кинджал". Було знищено всі шість "Кинджалів", а також усі шість крилатих ракет морського базування "Калібр" і два розвідувальні безпілотники окупантів, повідомили у ПС ЗСУ.