Мера Славутича відпустили, під час сутичок з окупантами постраждали мітингувальники

Мер Славутича виступив перед мітингувальниками і сказав, що місто залишається під прапором України
Фото: Славутицька міська рада / Facebook
У Славутичі Київської області 26 березня на мітинг проти окупантів вийшли майже всі містяни. Про це Суспільному розповіла місцева жителька, співробітниця держпідприємства "Чорнобильська АЕС" Валентина Одиниця.

Вона розповіла, що окупанти зайшли в місто ввечері 25 березня, вони розстріляли блокпост, унаслідок чого одна людина загинула.

"Сьогодні вранці люди кинули клич – і майже все місто вийшло на мітинг. Спочатку ми були на площі і біля старого Таллінна, вони всі тут стояли, колона їх, ми стояли на площі, потім вирішили йти до них. Вони почали стріляти, стріляти поверх, кидали світлошумові гранати. Ніхто не відступив і ми їх доперли до виходу з міста, до кільця", – повідомила жінка.

Нардеп Олексій Гончаренко опублікував відео, де видно, як жителі Славутича проганяли окупантів.

Одиниця каже, що внаслідок сутичок загинув один мітингувальник і двоє постраждали, інший житель Славутича сказав "Українській правді", що постраждала одна людина.

Мер міста Юрій Фомічев був у полоні в окупантів, але потім його відпустили. Фомічев виступив на мітингу, відео опублікувала Надія Сарана (на сайті міськради її вказано як контактну особу заходу, який проводив Громадський штаб оборони).

Фомічев підтвердив загибель одного жителя міста внаслідок обстрілу блокпоста і сказав, що є поранені, але дані ще уточнюють.

"Сьогодні з ранку я трохи опинився в полоні, так буває, бо це війна. Таке, я вам скажу, у полоні..." – наголосив він.

Фомічев сказав, що у місті залишається "тільки мирне населення зі своїм прапором", і подякував тим, хто вийшов на мітинг.

"Ми під українським прапором, українським законодавством і працюємо далі. Про що були розмови: якщо підтверджується, що тут немає військових, то ми не воюємо у місті, то залишаємося працювати самі, жодної окупаційної влади. Єдине, що привезуть гуманітарку від окупантів. Але це наша справа, що з нею робити. Ми працюємо зі своїм гуманітарним штабом. [...] Щодо виявлення зброї: якщо в когось залишилася, від нас вимагають її здати, ніхто не буде обшукувати наші домівки та квартири, але якщо є зброя – пропонують її здати добровільно. Не йдеться про мисливську зброю. У нас немає поліції та військових, тому ми повинні організуватися самі. Ми визначимо чергових самі, щоб не допустити мародерства", – додав він.

Контекст:

У Славутичі живуть люди, які працюють на ЧАЕС. Україна повідомила МАГАТЕ, що окупанти обстрілюють місто, 24 березня. Саму станцію РФ захопила із 24 лютого.