Ахметов підтримав створення штабу ГУР для пошуку та звільнення українських полонених

Керівник проєктного офісу "Метінвест" Олександр Водовіз (праворуч): Сьогодні всі ми разом із сім'ями полонених. Разом з усіма, хто допомагає нашій армії
Фото: Водовіз Олександр / Facebook
Компанія Ріната Ахметова "Метінвест" надала офісну техніку і навіть автомобілі на загальну суму приблизно 2 млн грн для роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Про цей штаб Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони писало в Telegram у липні.

"Якщо ви втратили зв'язок із близькою людиною, яка перебуває на військовій службі, у зоні ведення бойових дій або на окупованих територіях, чи маєте підозру, що ваша близька людина перебуває в полоні у ворога, звертайтеся до уповноважених державних інститутів, які займаються питаннями пошуку та обміну полонених"зазначали у ГУР.

Керівник проєктного офісу групи "Метінвест" Олександр Водовіз написав 25 серпня у Facebook, що компанія допомагає роботі штабу.

"Штаб не просто допомагає людям знаходити своїх рідних і близьких, він дає надію на їхнє повернення. Рінат Ахметов не стоїть осторонь, він допомагає налагодити роботу штабу, адже сьогодні всі ми разом із сім'ями полонених. Разом з усіма, хто допомагає нашій армії", – наголосив керівник проєктного офісу групи "Метінвест" Олександр Водовіз.

На сьогодні опрацьовано вже майже 4 тис. звернень від рідних та близьких бійців, які опинилися в полоні або зникли безвісти, повідомив він.

"Метінвест" Ахметова за пів року війни передав на допомогу Україні та українцям понад 1,9 млрд грн: ЗСУ отримали від компанії понад 500 дронів, 1,6 тис. тепловізорів, 27 тис. кровоспинних турнікетів та 500 аптечок. Також "Метінвест" забезпечив захисників майже 500 тис. літрів пального, передав понад 140 одиниць своїх автомобілів та важкої техніки, придбав для ЗСУ 100 пікапів, джипів та мікроавтобусів, а для військових медиків ГУР – 20 машин швидкої допомоги.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

22 червня віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що у період із березня до травня відбулося 14 обмінів полоненими між Україною та Росією. Обміни проводили і після цього, зокрема 29 червня відбувся наймасштабніший з обмінів за період із 24 лютого, під час якого Україні вдалося звільнити 144 військовослужбовці, 95 із яких – захисники "Азовсталі".

Загальної кількості українських військовослужбовців, які перебувають у полоні у росіян, українська влада не називала, але Зеленський говорив, що на підконтрольну окупантам територію лише з "Азовсталі" вивели 2,5 тис. українських воїнів. Верещук 20 червня розповідала, що Росія утримує в полоні понад 1,5 тис. цивільних українців, але офіційно через Червоний Хрест окупанти підтвердили наявність лише 120 полонених цивільних.

За інформацією "Медійної ініціативи за права людини" станом на 11 липня, у полоні у росіян може бути приблизно 7 тис. українських військовослужбовців та цивільних, повідомило "Сьогодні".

Олег Котенко – уповноважений із питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, – розповів 11 липня, що приблизно 7200 українських військовослужбовців вважають зниклими безвісти. 5 серпня він сказав, що майже 20–25% захисників із цих списків знайшли у полоні.

У ГУР Міноборони України заявили 17 серпня, що Україна має достатній обмінний фонд для обміну полоненими із РФ.