Міноборони РФ офіційно визнало загибель окупантів унаслідок удару по Макіївці. Стверджують, що то був HIMARS

У Росії визнали загибель своїх військовослужбовців у Макіївці, говорять про менше ніж 100 загиблих
Фото: Денис Казанський / Telegram
Пресслужба міністерства оборони РФ 2 січня в Telegram заявила про загибель 63 військовослужбовців ЗС РФ у тимчасово окупованій Макіївці Донецької області.

У МО РФ стверджують, що удару завдали шістьма ракетами з високоточної реактивної системи залпового вогню HIMARS, із яких до цілі долетіло чотири.

"Унаслідок ураження чотирма ракетами із фугасною головною частиною пункту тимчасової дислокації загинуло 63 російські військовослужбовці", – ідеться в повідомленні окупантів.

Про загибель окупантів у Макіївці повідомляло 1 січня управління стратегічних комунікацій (стратком) ЗСУ. Причиною вибухів у ніч із 31 грудня на 1 січня 2023 року називали "необережне поводження з нагрівальними приладами, нехтування заходів безпеки, куріння в невстановленому місці".

За даними страткому, знищили приблизно 400 мобілізованих росіян, які перебували у будівлі ПТУ-19 у тимчасово окупованій Макіївці Донецької області. Окрім того, ще майже 300 окупантів зазнали поранень різного ступеня тяжкості, додали в страткомі.

Україна не брала на себе відповідальності за удар по Макіївці. Окрім інформації від страткому ЗСУ, інших офіційних повідомлень від українських військових не публікували. Зокрема, у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України "Суспільному" сказали, що удар по розташуванню окупантів у Макіївці – "гарна новина", яку розвідники поки що не можуть коментувати.

Російські Telegram-канали давали суперечливу інформацію щодо кількості ліквідованих окупантів, вона коливалася у різних повідомленнях від 100 до 600 загиблих.

За попередньою версією бойовиків "ДНР", озвученою 2 січня російським пропагандистським агентством ТАСС, причиною влучання ракет HIMARS у ПТУ стало "активне використання прибулими військовослужбовцями мобільних телефонів". У "ДНР" стверджують, що ЗСУ за допомогою розвідувального комплексу ECHELON "виявили активність стільникового зв'язку і місцеперебування абонентів", після чого завдали удару.