"Москва й далі нападатиме на тих, кого не захищають". Зеленський вважає, що Україні можуть надати гарантії безпеки без вступу до НАТО

Ми потребуємо такої системи гарантій безпеки, яка зможе захищати Україну, навіть якщо вона не в Альянсі – Зеленський
Фото: president.gov.ua
Росія гарантує Європі "багаторічний дефіцит безпеки" і плануватиме подальші конфлікти у країнах, які не мають гарантій колективної безпеки. Про це президент України Володимир Зеленський заявив, виступаючи на 26-му щорічному круглому столі, організованому виданням The Economist, текст виступу опубліковано на сайті Офісу президента.

За його словами, будь-яку "сіру зону" – географічну, політичну чи економічну – керівництво РФ розглядає як простір для своїх можливостей – антидемократичних, антиправових та антиєвропейських.

Фактично безпека частини Європи трималася лише на запевненнях, таких як Будапештський меморандум, або твердженнях, що лунали від російського керівництва, про те, що нападу на Україну не буде, вважає президент.

Виходом для Європи сьогодні є два основні заходи: більше об'єднання на тлі спільної війни й гарантії безпеки для всіх країн континенту.

"Наприклад, саме як війну треба розглядати те, що відбувається на енергоринку Європи. Росія своєю грою з газом робить усе, щоб інфляція тільки розкручувалася і щоб Європа цієї зими пережила найбільшу кризу в історії. Проте водночас ми бачимо, як грецькі компанії забезпечують чи не найбільший танкерний флот для транспортування російської нафти. Упевнений, що це не відповідає інтересам ані Європи, ані Греції, ані України", – наголосив Зеленський.

Він вважає, що Москва сподівається й далі дурити демократичний світ, нападаючи на тих, кого не захищають.

"Ми зараз бачимо, що Росія прийняла цю ситуацію і це рішення, що Швеція та Фінляндія приєднуються до НАТО. У Москві кажуть: "Нехай вступають" – хоча ще недавно з Росії звучало, що Альянс має повернутися на рубежі 1997 року. Це свідчить на користь того, що колективні гарантії безпеки працюють. Так, Україна не в НАТО, але це не привід для нас зупинятися. Ми потребуємо такої системи гарантій безпеки, такого безпекового простору, який зможе бути дієвим навіть в умовах, коли ми не в Альянсі", – додав президент.

Контекст:

23 березня 2022 року, після масштабного вторгнення РФ в Україну, генсек НАТО Єнс Столтенберг говорив, що НАТО надає "безпрецедентну підтримку" Україні й далі допомагатиме їй, але про введення військ в Україну, безпольотну зону або членство в Альянсі не йдеться.

Після чергового раунду перемовин із Росією 29 березня в Туреччині, коли Україна офіційно запропонувала підписати договір про міжнародні гарантії безпеки, президент України Володимир Зеленський пояснював, що Україна, як і раніше, готова вступити до НАТО, але, оскільки Альянс цього не пропонує, влада країни "будуватиме ті гарантії безпеки, які можуть захистити нас".

Про готовність надати гарантії безпеки після цього заявляли США, Італія, Німеччина, Великобританія й Туреччина. Водночас представники країн говорили, що гарантії будуть "не як у НАТО" – про готовність доправити свої війська в разі нападу на Україну не йдеться.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що, якщо Україні нададуть "чіткі гарантії" її безпеки від низки держав, вносити зміни до Конституції України щодо питання НАТО не будуть.

На безблоковому статусі України наполягає Росія.