Музей "Голоси Мирних" Ріната Ахметова до Всесвітнього дня біженців опублікував історії українців, які покинули домівки після нападу Росії

За даними ООН, зараз у Європі зафіксовано майже 6 млн біженців, які рятуються від війни в Україні, усього у світі майже 6,3 млн українських біженців
Фото надала пресслужба Фонду Ріната Ахметова
20 червня – Усесвітній день біженців. Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова у Facebook розмістив добірку історій українців, які змушені були покинути свої домівки після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Історія Іллі з Донецька

10-річного Іллю депортували російські окупанти з Донецька до Ростова, а потім – до Москви. Щоб повернутися в Україну, він разом із бабусею спершу попрямував до Туреччини, потім – до Польщі, а вже звідти зміг приїхати до Києва.

Тетяна з Маріуполя

Тетяна виїжджала з Маріуполя з чоловіком, дворічним сином, братом і батьками. Їх обстріляли з мінометів: усі, окрім мами, зазнали тяжких поранень. Наразі жінка в Німеччині.

Людмила, яку окупанти взяли в полон

Людмилу російські окупанти взяли в полон, вирішивши, що вона снайперка, бо знайшли в її машині гільзи від мисливської рушниці чоловіка. Жінку тримали в холоді й темряві, знущалися. Зараз Людмила живе в Канаді.

Володимир із Краматорська

Володимира дивом витягли живим із-під завалів будинку в Краматорську. Він дістав множинні поранення й переломи. Його дружина Яна вивезла доньок до Нідерландів – там і дізналася про трагедію.

Контекст:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова – це найбільший у світі архів історій мирних жителів України, які постраждали від війни.

Розповісти свою історію можна так: написати її на своїй Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних, #розкажіть_свою_історію і запросити друзів та рідних долучитися; відвідати портал музею і натиснути "Розповісти історію"; зателефонувати на безплатну гарячу лінію за номером 0-800-509-00.

У листопаді 2022 року музей запустив серію подкастів з інтерв'ю відомих українських та іноземних істориків, мислителів і художників.

За даними ООН, зараз у Європі зафіксовано майже 6 млн біженців, які рятуються від війни в Україні, усього у світі майже 6,3 млн українських біженців.