У Херсонській області приблизно 600 осіб у заручниках в окупантів, їх катують – представниця президента України

Російські окупанти викрадають, тримають у катівнях і катують активістів на окупованих територіях, повідомила постійна представниця президента України
Фото: EPA
У Херсонській області приблизно 600 осіб перебувають у заручниках, переважно це журналісти та громадські активісти, повідомила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева. Про це вона сказала на брифінгу, який транслював медіацентр "Україна – Укрінформ".

"За нашою інформацією, на території Херсонської області перебуває біля 600 людей, які фактично є заручниками і перебувають у спеціально обладнаних підвальних приміщеннях, фактично катівнях... Важливо відзначити, що це дійсно є здебільшого журналісти та активісти", – сказала вона.

Вона уточнила, що йдеться переважно про громадських активістів, котрі організовували проукраїнські мітинги на території Херсона та області, комунікували з великими групами людей.

За словами Ташевої, у самому Херсоні ув'язнено приблизно 300 осіб, решта – на території Херсонської області.

"За нашою інформацією, їх тримають у нелюдських умовах, застосовують до них тортури. Свідки говорять про крики, які чутно, проходячи повз приміщення, де відбуваються такі незаконні заходи щодо наших громадян", – наголосила постпред.

Окрім того, за її словами, частину людей вивозять із території Херсонської області до Криму.

"Це і Сімферопольське СІЗО, і Севастополь. Там є як цивільні заручники, так і, за нашою інформацією, військовополонені. Або є люди, яких, коли вони їхали з Маріуполя, під час фільтраційних заходів на адмінмежі із Кримом теж затримували й везли в Сімферопольське СІЗО", – розповіла Ташева.

На початку травня, за інформацією Ташевої, "у підвалах" Херсона та міст на адмінкордоні із Кримом було приблизно 500 незаконно захоплених окупантами українців.

Контекст:

Частина Херсонської області зараз перебуває під окупацією російських військ.

У низці населених пунктів Херсонської області вже після окупації проводили проукраїнські мітинги, зокрема в Херсоні, Каховці, Генічеську та Новій Каховці. 9 березня російські окупанти через спротив жителів Херсона ввели в регіон підрозділи Росгвардії, які затримують протестувальників.

У березні стало відомо, що на захоплених територіях України російські окупанти вдаються до репресій: викрадають політиків та активістів, тиснуть на журналістів. Журналіст із Каховки Херсонської області Олег Батурін, якого вісім днів утримували росіяни, розповів, що в полоні його били та погрожували вбити.

У квітні жителі окупованого Херсона розповіли, що в обласному центрі з'явився аналог донецької в'язниці "Ізоляція" для тортур незгодних із російським окупаційним режимом.

Українська розвідка повідомляла, що на окупованих територіях масово викрадають чоловіків призовного віку – окупанти в такий спосіб поповнюють обмінний фонд. Згодом стало відомо, що за викрадених окупанти можуть вимагати великий викуп.