На "Книжковому арсеналі" відбулася акція на підтримку засудженого бойовиками "ДНР" вченого-релігієзнавця Козловського

Бойовики затримали Козловського наприкінці січня 2016 року
Фото: Игорь Козловский. Мудры и бандхи как регуляторы праны / Facebook

Українські письменники у Києві влаштували акцію на підтримку вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського з Донецька, який утримується бойовиками протягом майже 1,5 року.

На "Книжковому арсеналі" у Києві пройшла акція на підтримку донецького вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського, засудженого бойовиками на три роки тюрми. Про це повідомляє "5 канал".

Племінник Ігоря Козловського Денис Козловський розповів: "У нас немає прямого контакту, на жаль. Усе це відбувається через адвоката. Але нам на словах передають, що він більш-менш там у порядку. Були погіршення у нього щодо здоров'я. До того ж умови утримання там були жахливі. І був період, коли він сидів у підвальному приміщенні з конденсатом на стінах, із цвіллю, ні повітря, ні світла".

Під час акції письменник Сергій Жадан заявив, що якщо нічого не робити, боротьба за Козловського не дасть жодного результату.

"Це справа совісті всіх нас – нагадувати про те, що є ув'язнені, є політв'язні", – заявив він.

Письменник Андрій Курков, зі свого боку, підкреслив, що як і ув'язнений у Росії режисер Олег Сенцов, так і Козловський повинні бути на волі і займатися творчістю.

"Вони сидять у в'язницях або російських, або проросійських сепаратистів під російським контролем. І поки це не закінчиться, у принципі, у нас не буде відчуття, що ми дійсно тут перебуваємо на волі", – зазначив письменник.

Наприкінці січня 2016 року бойовики "ДНР" затримали історика-релігієзнавця, викладача одного з донецьких вишів Ігоря Козловського, у його квартирі провели обшук. Його дружина вважає, що причина арешту – листування, яке вчений вів у Facebook.

У травні минулого року віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що сепаратисти не збираються звільняти релігієзнавця.

У березні 2017 року радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт заявив, що для звільнення утримуваного бойовиками в Донецьку Козловського потрібно задіяти міжнародні організації.