У Луганській області окупанти публічно б'ють людей за відмову від мобілізації – облрада

Окупанти намагаються призвати у свою армію жителів окупованої Луганської області
Фото: gur.gov.ua
Окупанти у Хрустальному, Сорокиному та Міловому Луганської області посилено мобілізують чоловіків. Про це йдеться в повідомленні Луганської обласної ради у Telegram 11 грудня.

На сєвєродонецькому напрямку в окупованій Луганській області росіяни посилили заходи примусової мобілізації, ідеться в повідомленні.

Зокрема, у Хрустальному збільшили кількість патрулів, які перевіряють документи у чоловіків. Їм вручають повістки й відвозять до пункту збору мобілізованих.

Повістки в Міловому отримують майже всі, незважаючи на вік, стан здоров'я і кількість дітей у мобілізованих.

У Сорокиному люди неодноразово спостерігали публічне побиття тих, хто відмовляється від мобілізації, у військкомати їх доправляють силоміць.

Щоб протидіяти численним випадкам дезертирства у підрозділах окупаційних військ, росіяни розсилають смс-повідомлення абонентам мобільної мережі "Лугаком" із попередженням про кримінальну відповідальність за залишення місць несення служби та пунктів постійної дислокації військових частин.

Контекст:

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації". Від самого початку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

21 вересня Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони Росії Сергій Шойгу доповів Путіну про завершення "часткової" мобілізації.

Окрім того, Росія вже фактично проводить мобілізацію на окупованих територіях України, повідомляв спікер Міністерства оборони України Олександр Мотузяник 3 листопада. За його словами, росіяни здійснюють облави на чоловіків призовного віку, їх насильно доправляють у військкомати.

28 жовтня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомляв, що ЗСУ щодня просуваються в області на один – три кілометри. Станом на 4 грудня у Луганській області було деокуповано 13 населених пунктів, повідомляв Гайдай.