"На наших руках кров, бо ми фінансуємо війну". Шварценеггер закликав країни Європи відмовитися від придбання російського палива. Відео

Шварценеггер: Погляньте на те, що відбувається в Україні. Ми всі сповнені жаху від того, що бачимо щодня в новинах
Фото: ЕРА
Американський актор Арнольд Шварценеггер 14 червня під час виступу на кліматичному саміті Austrian World Summit у Відні закликав європейські країни відмовитися від придбання російського палива, назвавши їх спонсорами війни проти України. Відео виступу актора опубліковано на його YouTube-каналі.

"Погляньте на те, що відбувається в Україні. Ми всі сповнені жаху від того, що бачимо щодня в новинах. Але будьмо чесними – 1300 ракет, які Росія випустила по українських містах протягом перших двох місяців війни, коштували €7,7 млрд. Але в цей самий час Європа заплатила Росії €44 млрд за паливо", – сказав артист.

За словами Шварценеггера, у людства вже є технології, які дадуть змогу відмовитися від викопних енергоресурсів.

"Ми в боргу перед українськими дітьми, які ховаються в бомбосховищах. Як не дивися, але на наших руках кров, бо ми фінансуємо війну", – підсумував він під оплески.

Відео: Arnold Schwarzenegger / YouTube

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу і шукати їм альтернативу. Зокрема, ЗМІ почали писати, що влада США хоче зняти обмеження в роботі американських нафтових компаній у Венесуелі, щоб позбавити низку країн залежності від російських нафтопродуктів.

2 червня посли ЄС затвердили шостий пакет санкцій проти Росії. Він охоплює заборону імпорту нафти з Росії морем. Ця заборона у поєднанні з національними рішеннями, ухваленими Німеччиною та Польщею, до кінця року має скоротити імпорт російської нафти на 92%.

13 червня Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) оприлюднив звіт "Фінансування війни Путіна: Імпорт викопного палива з Росії в перші 100 днів вторгнення", у якому повідомляють, що за три місяці після початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ отримала від експорту викопних енергоносіїв дохід у розмірі €93 млрд.

Згідно з даними дослідження, Європейський союз залишається головним покупцем російських нафти та газу – на його частку в період із 24 лютого до 3 червня припадав 61% експорту викопного палива з РФ на €57 млрд.

Серед окремих країн головним імпортером є Китай (€12,6 млрд), на другому місці – Німеччина (€12,1 млрд), на третьому – Італія (€7,8 млрд).