На замку "Паланок" у Мукачеві встановили тризуб замість угорського турула

Тризуб встановили на честь українських героїв
Фото: Андрій Балога - Мукачівський міський голова / Telegram
На території замку "Паланок" на честь українських героїв встановили малий державний герб України – тризуб. Про це в Telegram 25 жовтня повідомив міський голова Мукачева Андрій Балога.

"Сьогодні на нашій землі твориться історія нової України – сильної та незламної. І твориться вона руками всіх тих, хто бореться за нашу свободу, за наше майбутнє, за право жити на своїй землі", – написав він.

За словами Балоги, українці від сходу до заходу стають лише сильнішими й боротимуться за Україну до кінця перемоги.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто викликав тимчасового повіреного у справах України у зв'язку з рішенням Мукачівської міської ради демонтувати із замку "Паланок" статую орла-турула і замінити його на тризуб. За його словами, знесення статуї орла – це "непотрібна провокація проти угорців".

Як зазначає "Українська правда", турул є важливим національним символом, особливо популярним серед прихильників ідеї так званої "Великої Угорщини", які прагнуть повернення угорських кордонів, чинних до укладення Тріанонського договору (унаслідок нього Угорщина втратила більшу частину територій).

Контекст:

13 жовтня Мукачівська міська рада доручила місцевому історичному музею провести демонтаж із бастіону "Паланок" орла-турула і замінити його на тризуб.

"Паланок", або Мукачівський замок, розташований у Мукачеві на горі вулканічного походження заввишки 68 метрів. Точна дата заснування замку невідома, уперше його згадують у документах, датованих ХІ століттям.