На засіданні ТКГ Резніков запропонував напередодні Великодня розпочати на Донбасі спільне гуманітарне розмінування

Резніков заявив, що "є шанс" на гуманітарне розмінування
Фото: wikipedia.org
Крім гуманітарного розмінування з обох боків розмежування на Донбасі віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков вніс до порядку денного ТКГ питання щодо розблокування роботи двох КПВВ.

17 березня на засіданні тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі заступник голови української делегації, віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков запропонував розмінувати кладовища напередодні Великодня.

Про це поінформували на Facebook-сторінці української делегації.

"Резніков запропонував напередодні Великодніх свят спільно здійснити два кроки: почати процес "гуманітарного розмінування", а саме: розмінування ділянок, на яких знаходяться кладовища, об'єкти інфраструктури (водо-, газо- та електропостачання тощо), на яких системно проводяться регламентні та інші види робіт; розблокувати роботу КПВВ "Щастя" і "Золоте", – ідеться в повідомленні.

В українській делегації зауважили, що очікують "відповідних рішень російської делегації".

Резніков заявив, що "є шанс" на гуманітарне розмінування.

Великдень 2021 року припадає на 2 травня за православним календарем.

У 2014 році Росія окупувала Крим і розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі тривають  у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Бойовики на Донбасі блокують рух через контрольні пункти в'їзду та виїзду "Щастя", "Золоте", "Гнутове", "Майорське" і "Мар'їнка", говорили в Держприкордонслужбі України на початку березня. У відомстві підкреслювали, що окупанти не повідомляють причин блокування КПВВ.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що роботу КПВВ "Щастя" і "Золоте" блокує Росія.