"Начальника сектору міграційної служби ДНР" повідомили про підозру у виданні псевдопаспортів

За даними правозахисників, в ОРДО вже видано понад 700 тис. псевдопаспортів
Фото: dan-news.info
Донецька обласна прокуратура заочно повідомила про підозру "начальника сектору міграційної служби Тельманівського РВ МВС ДНР". Чоловіка підозрюють у виданні псевдопаспортів на тимчасово окупованій території Донецької області, повідомила 30 червня пресслужба обласної прокуратури.

Слідство встановило, що з 2014 року 51-річний чоловік організовує діяльність підпорядкованого йому підрозділу з обов'язкового отримання жителями тимчасово окупованих територій Донецької області так званих паспортів громадянина "ДНР".

Отримувати такі псевдодокументи змушені особи, які працюють у гуманітарній, медичній та соціальних сферах, пенсіонери – інакше їм загрожує звільнення з роботи й позбавлення можливості одержувати пенсії.

Чоловіка заочно повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 110 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними правозахисних організацій, на не підконтрольній українській владі території Донецької області вже видано понад 700 тис. псевдопаспортів, зазначили у прокуратурі.

Крім недійсних "документів" терористичних організацій, на окупованих територіях активно видають російські паспорти за спрощеною процедурою. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що видання Росією паспортів жителям ОРДЛО суперечить Мінським угодам.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

За даними Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.