"Найкращій час подвоїти нашу підтримку". Сунак закликав надати Україні більше зброї

Сунак закликав союзників посилити військову підтримку України
Фото: EPA
Сили оборони України мають бути забезпечені великою кількістю сучасного озброєння, оскільки Заходу необхідно  домогтися її перемоги. Про це заявив на Мюнхенській конференції з безпеки прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Сунак звернув увагу, що цього року Великобританія стала першою країною у світі, яка заявила про надання танків Україні, розпочала навчання пілотів і морських піхотинців. Вона також надає значну фінансову підтримку. За його словами, інші союзники можуть розповісти "аналогічні історії", і ці колективні зусилля "змінюють ситуацію" в Україні.

"Але не зважаючи на це щодня російські війська завдають більше й більше болю і страждань. Єдиний спосіб змінити це – [зробити так] щоб Україна перемогла", – сказав Сунак. Ці слова аудиторія зустріла оплесками.

За його словами, світові потрібна військова стратегія для України, яка допоможе здобути вирішальну перевагу на полі бою, – щоб виграти війну, і політична стратегія – "щоб виграти мир".

Прем'єр-міністр наголосив, що для перемоги Україні необхідно більше артилерії, бронетехніки й іншого озброєння.

"Наразі саме час подвоїти нашу підтримку. Коли [президент РФ Володимир] Путін почав цю війну, він зробив ставку на те, що наша рішучість похитнеться. Навіть зараз він розраховує, що у нас не витримають нерви. Але ми довели, що він помилявся тоді, і ми доведемо, що він помиляється тепер", – заявив Сунак.

Він зазначив, що Україна й українці зараз захищають не тільки себе, а й безпеку всіх держав, тому заслуговують на більшу допомогу, включно із  довгостроковими гарантіями безпеки проти російської агресії.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської і Харківської областей. Зараз найінтенсивніші бої тривають на Донбасі.

Із початку повномасштабної війни Росії союзники надали Україні допомоги майже на $50 млрд, проінформував глава Пентагону Ллойд Остін 14 лютого.