Наєв спростував інформацію про те, що українським військовим заборонено відповідати на обстріли бойовиків на Донбасі

Наєв: Командирам оперативно-тактичного угруповання, командувачам операції дозволено за рішенням командирів бригад відкривати вогонь
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr
Українським військовослужбовцям дозволено відкривати вогонь у відповідь на обстріли бойовиків на Донбасі. Про це командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявив в ефірі програми "Право на владу", уривок якої 30 серпня опублікували у Facebook.

"Перед ефіром я спілкувався з командувачем операції Об'єднаних сил генералом [Олександром] Павлюком, із командиром оперативно-тактичного угруповання, безпосередньо з командиром бригади. Заборони щодо відкриття вогню у відповідь немає. Командирам оперативно-тактичного угруповання, командувачам операції дозволено за рішенням командирів бригад відкривати вогонь, але доповідати у штаб", – сказав Наєв.

Головред "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 28 серпня написав у Facebook, що українські війська вогню у відповідь по російських окупантах, які двічі за день обстріляли Авдіївку Донецької області, не відкривали.

"Українське командування ООС мовчить і вогонь у відповідь по окупантах наказало не відкривати", – заявив він.

Уранці 28 серпня в Авдіївці розпочався артобстріл. Очевидці опублікували відео того, що відбувалося в місті. "Укрзалізниця" тимчасово обмежила рух потягів поблизу станції Авдіївка. За фактом обстрілу цивільної інфраструктури Авдіївки відкрили кримінальне провадження.

Унаслідок обстрілу Авдіївки та її околиць поранення і травми дістали восьмеро українських військових.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і орієнтовно 5800 бойовиків.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. За рік дії перемир'я загинуло 45 українських військовослужбовців і 163 дістали поранення, повідомляли у ТКГ 27 липня.