"Нас обміняли, але не випустили". Мама азовця Калини розповіла про заклик сина до влади України

Калина під час оборони Маріуполя
Скріншот: АЗОВ / Telegram
Командири гарнізону Маріуполь Донецької області, яких у межах обміну у вересні минулого року вивезли з Росії в Туреччину, хотіли б повернутися в Україну до завершення повномасштабної війни РФ проти України. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 25 травня, розповіла Лідія Паламар – мати заступника командира бригади "Азов" Святослава Паламаря (позивний Калина).

Журналіст запитав, чи будуть командири перебувати в Туреччині до кінця війни.

"Знаєте, це найболючіше його питання, – відреагувала Лідія Паламар. – [Син] каже: я дуже хотів би нашій владі наголосити, що ми корисні тут, в Україні, як командири. Дивіться, нас обміняли, але не випустили. І ось цей тягар для нас дуже в тій ситуації, у якій ми зараз перебуваємо. Я просто просив би владу, щоб вона все-таки застосувала якісь важелі такі, щоб не зашкодили обміну наших хлопців, але нас якось постаралися б повернути".

За словами жінки, її син хотів би звернутися до президента України Володимира Зеленського, щоб він сприяв їх поверненню в Україну.

"Ми тут більше корисні. Ми знаємо, що це є боротьба, що це є війна. І сидіти в Туреччині нам просто і не годиться, і через те, що в дійсності", – передала Лідія Паламар слова сина.

Контекст:

Бійці "Азову" й інших українських підрозділів захищали Маріуполь до травня 2022 року, навіть перебуваючи в повному оточенні на заводі "Азовсталь".

Генеральний штаб ЗСУ повідомив пізно ввечері 16 травня, що з "Азовсталі" евакуювали 264 українських військовослужбовців, зокрема 53 тяжкопоранених. У ніч проти 17 травня президент України Володимир Зеленський заявив про початок операції з порятунку захисників Маріуполя. У червні він уточнив, що російські окупанти утримують у полоні понад 2,5 тис. захисників "Азовсталі".

Частину захисників, які потрапили в полон, уже повернули під час низки обмінів полоненими. Зокрема, 21 вересня Україна й Росія провели наймасштабніший на той момент обмін полоненими. З полону звільнили 215 військовослужбовців, які захищали Україну. Росії передали 55 російських військових і підозрюваного в держзраді вже колишнього нардепа Віктора Медведчука.

Командирів маріупольського гарнізону обміняли в Анкарі. Згідно з домовленостями, вони залишаються в Туреччині до кінця війни й перебувають там під протекторатом президента країни Реджепа Ердогана, заявляв Зеленський. За словами глави військової розвідки України Кирила Буданова, вони живуть "у приватному будинку у пристойних умовах"