"Наш світ сьогодні подібний на кришталь, він дуже крихкий". Садовий заявив, що Львів готовий прийняти мільйони людей

Мер Львова розповів, що у Львові є 6 тис. укриттів, і визнав, що у деяких із них сьогодні працюють ресторани
Фото: Андрій Садовий / Facebook
Мер Львова Андрій Садовий в інтерв'ю "ВВС News Україна", опублікованому 18 лютого, заявив, що Львів готовий прийняти мільйони українців у разі повномасштабного вторгнення Росії й має необхідні для цього ресурси.

"На сьогодні ми можемо подати санітарний об'єм води до Львова за повної відсутності електроенергії. Ми суттєво збільшили кількість медикаментів у лікарнях. Їх має вистачити на три місяці. Збільшили запаси крові. Усі стратегічні підприємства обладнали дизельними генераторами", – розповів Садовий.

Мер додав, що треба бути готовим до всього.

"Наш світ сьогодні подібний на кришталь. Він дуже крихкий. Там, де є дуже добре, в один момент може стати недобре", – сказав він.

Садовий зазначає, що досвід прийняття великої кількості людей з інших регіонів України Львів має із 2014 року.

"Тоді орієнтовно 10 тис. людей переїхали до Львова з Донецька, Луганська і з Криму. І всі вони фактично знайшли тут другий дім. Було повне сприяння із дитячими садками, школами, працевлаштуванням", – наголосив мер.

Він також розповів, що у Львові є 6 тис. укриттів. І водночас визнав, що не всі вони станом на сьогодні зберегли своє функціональне призначення.

"Так, є випадки, коли в одному чи у другому є ресторани, але це не звільняє їх від необхідності бути відкритими, прийняти людей, якщо буде надзвичайна ситуація", – наголосив Садовий.

Він також додав, що кожен житель Львова сам "має дбати про свою безпеку".

Назвавши Росію "ведмедем, якого треба запхати назад у барліг", Садовий заявив, що Львів "збільшуватиме динаміку" в навчанні стрільбі, зокрема і старшокласників.

"Ми живемо поруч із Росією. Росія була, є і буде джерелом агресії. Ми повинні бути левом, який має цього ведмедя запхати назад у його барліг. У нас немає інших варіантів. Хтось говорить: "Не потрібно, так ми будемо дратувати". Кого дратувати? Цей ведмідь буде нападати на нас постійно. І якщо, дай боже, мине ця напруга сьогодні, вона може з'явитися через місяць, через рік", – сказав мер Львова.

Контекст:

США, НАТО і Україна неодноразово заявляли про нарощування російських військ поблизу українського кордону. Штати й Альянс закликали Росію до деескалації напруження на кордоні України.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі. 11 лютого, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

Міністр оборони України Олексій Резніков 6 лютого заявив, що ймовірність значної ескалації з боку Росії оцінюють як низьку. 8 лютого він повідомив, що вздовж усього кордону з Україною з боку РФ, Білорусі й тимчасово окупованих територій зосереджено 140 тис. військових, включно з повітряним та морським компонентом. 14 лютого Резніков зазначив, що РФ не створила жодного ударного угруповання поблизу кордону з Україною.

11 лютого низка країн, зокрема США, закликала своїх громадян терміново покинути Україну через імовірну ескалацію.

Президент України Володимир Зеленський заявив 12 лютого, що влада розуміє ризики, але, на його думку, в інформаційному просторі зараз надто багато інформації щодо ймовірного вторгнення РФ в Україну, яка провокує паніку.

15 лютого в міноборони РФ заявили, що підрозділи Західного та Південного військових округів починають повернення з навчань у місця постійної дислокації залізницею та автомобільним транспортом. Водночас у Білорусі тривають спільні із РФ навчання "Союзна рішучість – 2022". У них із боку Росії беруть участь війська Східного військового округу та ПДВ.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив 15 лютого, що Альянс поки не бачить ознак деескалації і скорочення кількості російських військ біля кордону з Україною. Він зазначив, що з Москви надходять сигнали щодо готовності продовжувати дипломатичні зусилля.

За словами Зеленського, коли війська Росії буде відведено, це побачать усі, а не лише військові чи розвідка, але "поки це просто заяви".

17 лютого різко загострилася ситуація в Донецькій області. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, було обстріляно 30 населених пунктів на підконтрольних Україні територіях, до того ж під удар потрапили дитячий садок і кілька шкіл, де в цей час були діти. Постраждали двоє військових і п'ятеро цивільних.