Настоятеля монастиря УПЦ МП із Мелітополя повідомили про підозру у співпраці з РФ. Він уже під санкціями РНБО

За даними слідства, настоятель монастиря закликав парафіян підтримати "референдум" окупантів
Фото: hramzp.ua
Правоохоронці повідомили про підозру в колабораціонізмі настоятеля монастиря з Мелітополя Запорізької єпархії УПЦ МП. Про це поінформував 23 травня Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, священнослужитель допомагав утверджувати окупаційну владу РФ на території Мелітопольського району.

Із серпня 2022 року він брав активну участь у пропагандистських заходах проти України, зокрема під час публічних виступів закликав жителів Мелітополя підтримати проведення "референдуму" про приєднання до РФ, наголошено в повідомленні.

За інформацією прокуратури, священнослужитель разом з іншими представниками Московського патріархату відвідав церемонію оголошення незаконної анексії Росією Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей.

Його повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5, ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування проводить СБУ.

В Офісі генпрокурора зазначили, що за антиукраїнські погляди та проросійські переконання щодо підозрюваного рішенням РНБО України застосовано персональні санкції на п'ять років.

У відомстві не назвали імені підозрюваного, але, з огляду на додану фотографію, це архімандрит Іоанн (Олександр Прокопенко). Він, за даними на сайті УПЦ МП, є настоятелем Свято-Савинського чоловічого монастиря в Мелітополі.

Відео, як архімандрит закликав жителів вплинути на "владу краю, щоб вона в найкоротші строки ініціювала проведення "референдуму", і обіцяв, що "Господь на це благословить", публікував у вересні 2022 року священник ПЦУ, викладач Київської православної богословської академії Іван Сидор.

Контекст:

УПЦ МП – частина Російської православної церкви (РПЦ), вона (УПЦ МП) офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії".

Упродовж останніх місяців українські правоохоронні органи регулярно повідомляють про обшуки у храмах УПЦ МП і притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також щодо групи представників УПЦ МП Україна запровадила санкції, а декого позбавила громадянства. Президент України Володимир Зеленський пояснив, що санкції було введено, "щоб у держави-агресора не було жодної ниточки, за яку могли б смикати українське суспільство".

19 січня 2023 року Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із Росією.

Згідно з опитуванням, яке у грудні 2022 року провів Київський міжнародний інститут соціології, 54% українців переконані, що УПЦ МП в Україні потрібно заборонити.

У травні 2023 року СБУ повідомила про перший обвинувальний вирок, ухвалений за матеріалами спецслужби, високопоставленому клірику УПЦ МП – колишньому керівнику Кіровоградської єпархії, митрополитові Йоасафу.