"Не може бути й мови про жодну російську культуру". Мер Тернополя заявив, що демонтаж пам'ятника Пушкіну – лише перший крок

Після демонтажу пам'ятника Пушкіну жителі Тернополя вимагають зняти у місті пам'ятники, пов'язані з Другою світовою війною
Фото: Сергій Надал / Facebook
Мер Тернополя Сергій Надал заявив, що після демонтажу пам'ятника російському поетові Олександру Пушкіну влада планує демонтувати інші монументи в місті, пов'язані, зокрема, з Другою світовою війною. Про це він сказав 11 квітня в ефірі національного телемарафону, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Пам'ятник Пушкіну був досить спірним об'єктом вже не перший рік. Багато років тривали суперечки між тернополянами – варто його знести чи залишити. До початку агресії 24 лютого більшість жителів не виявляли активності щодо демонтажу. Зараз після тих злочинів, які скоюють російські терористи, після того, коли вони обстрілюють наші пологові будинки, залізничні вокзали, коли вбивають, ґвалтують жінок, дітей, мирне населення, однозначно не може бути й мови про жодну російську культуру", – сказав Надал.

За його словами, "усе, що російське, має бути демонтоване, раз і назавжди вирване і забуте".

Надал зазначив, що влада отримала безумовну підтримку від жителів міста стосовно цього питання.

Демонтаж пам'ятника Пушкіну є лише першим кроком, оскільки тернополяни вимагають зняти в місті також пам'ятники, пов'язані з Другою світовою війною, повідомив мер.

Він додав, що від людей надходять також пропозиції щодо перейменування вулиць.

"Уже є петиції, які набирають необхідну кількість голосів. Перейменування вулиць, пов'язаних із героїкою Другої світової війни або російськими культурними діячами, винесемо на громадське обговорення", – сказав Надал.

Про те, що у Тернополі демонтували пам'ятник Пушкіну, стало відомо 9 квітня.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

6 квітня пам'ятник Пушкіну демонтували у Мукачеві Закарпатської області. "Це робиться з метою проведення заходів із дерусифікації у зв'язку з військовою агресією Росії проти України", наголосила пресслужба Мукачівської міськради.

8 квітня, згідно з рішенням, ухваленим місцевою міськрадою на позачерговому засіданні, погруддя Пушкіну демонтували в Ужгороді.