"Не робіть наші народи ворогами". Стратком ЗСУ закликав білоруських військових не піднімати зброю проти України

Білоруських солдатів закликають не піднімати зброю проти українців
Фото: EPA

Управління стратегічних комунікацій (стратком) Збройних сил України закликало військовослужбовців Республіки Білорусь не виконувати злочинних наказів і не вступати у війну проти України. Про це йдеться у зверненні страткому ЗСУ, розміщеному 20 липня у Telegram.

"Не виконуйте злочинних наказів свого керівництва, не піднімайте зброю проти України… Україна ніколи не була й не буде ворожою щодо Білорусі. Один крок, лише один крок може змінити цей баланс і зробити наші народи ворогами. І це – ваш крок. Зробіть правильний вибір", – закликають у ЗСУ.

У зверненні наголошують, що якщо білоруських військовослужбовців якось змусять перетнути білорусько-український кордон зі зброєю в руках, то не варто її застосовувати.

"Зупиніться, опустіть цівки донизу й зачекайте на представників ЗСУ, у цьому разі ніхто по вас не стрілятиме", – зазначають у відео.

Контекст:

Російські війська з 24 лютого заходили в Україну, зокрема, із Білорусі. РБ практично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, а також для завдання по Україні ракетних та авіаударів.

17 червня Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, пригрозив, що якщо Україна вдарить по нафтопереробному заводу в Мозирі, Білорусь "вдарить по Києву". За словами політика, який перебуває при владі у РБ 28 років, йому відомо "про шалені думки" ЗСУ щодо удару по заводу. 2 липня Лукашенко звинуватив Україну у "спробі завдати ракетного удару" по військових об'єктах Білорусі, заявивши, що всі ракети успішно збила ППО.

26 червня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що Росія знову збільшує свою військову присутність у Білорусі. Того самого дня Генштаб ЗСУ зазначив, що російські окупанти готують диверсійні групи для закидання в Україну з Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський 26 червня звернувся до білорусів і заявив, що їх "втягують у війну навіть активніше, ніж у лютому та навесні". Він закликав "простих людей Білорусі" не брати участі в цій війні.

У Генштабі ЗСУ 30 червня повідомили, що у Брестській та Гомельській областях Білорусі військові комісаріати вивчають можливості проведення прихованої мобілізації населення. У РБ триває безперервна серія військових навчань, наразі їх продовжили до 23 липня.