"Не все одразу". Зеленський після зустрічі з Байденом заявив, що рішення про передання Україні ракет ATACMS поки не ухвалено

Зеленський після зустрічі з Байденом заявив, що американські партнери поки не ухвалили рішення про надання Україні далекобійних ракет ATACMS
Фото: EPA

Сполучені Штати Америки поки що не ухвалили рішення про передання Україні далекобійних ракет ATACMS. Про це 12 липня на пресконференції у Вільнюсі за підсумками саміту НАТО заявив президент України Володимир Зеленський, відеозапис опубліковано у Facebook ОПУ.

Український лідер розповів, що під час переговорів із президентом США Джо Байденом на полях саміту у Вільнюсі порушував тему передання Україні ATACMS.

"Є такі розмови, але поки що немає рішення. Краще не піднімати [це] питання, тому що є очікування у людей, військових, усіх. Мені здається, що важливо спочатку зробити, а потім будемо ділитися інформацією, яким чином це відбулося", – сказав Зеленський.

Він додав, що розпочав переговори з Байденом про передання касетних снарядів Україні багато місяців тому, і лише напередодні саміту НАТО рішення було ухвалено. Зеленський наголосив, що дуже вдячний США, американському лідеру та його команді за передання цих боєприпасів.

"Тому почекайте [щодо ATACMS], не все одразу", – резюмував глава Української держави.

11 липня The New York Times писала, що в адміністрації президента США тривають "тихі дебати" та непублічне обговорення на тему можливого постачання Україні ATACMS. Обговорюють, за даними видання, можливість передання "хоча б кількох" ракет з урахуванням того, що у самих США їх не так багато і більшість із них уже розміщено в інших точках.

Контекст:

Українська влада активно веде переговори із союзниками щодо передання ракет ATACMS дальністю до 300 км.

CNN у вересні 2022 року повідомив, що Білий дім не готовий схвалити надання Україні ATACMS. Влада США побоювалася, що "надання цих систем може призвести до ескалації, оскільки їх може бути використано для обстрілів Росії", заявляли джерела.

У січні 2023 року заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль заявив, що США "усвідомлюють потребу" України в таких ракетах на цьому етапі війни і продовжують "діалог з українськими колегами".

28 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що зробить усе, щоб партнери розпочали життєво необхідні постачання ATACMS та іншої такої зброї.

Поки що найбільш далекобійна зброя, яку Україна отримала від західних партнерів, – крилаті ракети Storm Shadow, дальність польоту яких становить 250 км. Про їх передання на початку травня оголосила влада Великобританії.