"Не знаю, що відповідати на запитання, чим допоміг Ізраїль". Зеленський дорікнув Ізраїлю за недостатню підтримку України

Зеленський: Ми не дочекалися, коли Ізраїль долучиться до санкційного режиму

Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський розкритикував Ізраїль за недостатній рівень підтримки України у війні проти Росії. Про це він заявив під час спілкування зі студентами та професорами провідних освітніх закладів Ізраїлю, відео опублікував YouTube-канал Офісу президента.

"Я не знаю, що відповідати цим поважним особам. Я не знаю, що відповідати на запитання, які дуже часто звучать. На питання про те, чим Ізраїль допоміг. І чим ще може допомогти. Усі журналісти всіх держав ставлять такі запитання. Я просто не знаю, що дійсно можна сказати", – наголосив президент.

Зеленський сказав, що вдячний народу Ізраїлю за підтримку українців, але хотів би також бачити підтримку влади країни.

Він навів як приклад Люксембург, який надав Україні підтримку в розмірі 15% свого оборонного бюджету, а також країни Балтії, які віддали більшість свого озброєння.

"Що Ізраїль? Ми розуміємо, що вам непросто, але ми б дуже хотіли записати в колонку навпроти вашої держави в таблицях про допомогу нашій армії, що ми отримали. Ми хотіли б там щось записати", – наголосив президент.

Також він згадав і те, що Ізраїль зупинив безвізовий режим з Україною і не ввів проти Росії санкцій.

"Що стосується санкцій. Коли держави світу вводять санкції проти Росії – це не про гроші, не про бізнес. Це про цінності. Це про загальну безпеку. Це про те, що кожен, хто хоче знищити інший народ, повинен за це відповідати. Японія підтримала, Австралія, США – багато країн [світу] і багато європейських держав діють разом із нами проти російської агресії. І, на жаль, поки що ми не дочекалися, коли Ізраїль долучиться до санкційного режиму", – додав Зеленський.

Відео: Офіс президента України / YouTube

Контекст:

Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну 24 лютого країни Заходу збільшили постачання гуманітарної допомоги населенню та оборонної продукції для армії.

У межах допомоги Україні Ізраїль відкрив польовий шпиталь у Львові й передав кілька броньованих машин швидкої допомоги.

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц анонсував постачання Україні шоломів та бронежилетів для медиків і рятувальників, які працюють у зоні бойових дій, 20 квітня, після розмови з українським колегою Олексієм Резніковим, кількості не уточнювали.

Водночас Ізраїль відхилив прохання США дозволити Берліну постачати Україні протитанкові ракети, виготовлені в Німеччині за ізраїльською ліцензією. Про це 25 травня написало видання Axios. Напередодні заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль порушив питання про постачання Україні протитанкових ракет Spike, які виробляють на заводі, що належить Ізраїлю, в Німеччині. Згідно з ліцензією, Ізраїль має схвалити будь-яке передання ракет третій стороні. За словами джерел, Ізраїль відхилив запит, повідомивши Калю, що постачатиме Україні лише нелетальне військове спорядження.