Невзоров: Я не розраховую на санкції. У Путіна не може бути ситуації, коли раптом не буде грошей на війну

Невзоров: Санкції за війною не встигають
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

У президента РФ Володимира Путіна не може бути ситуації, коли він не матиме грошей на війну, заявив в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман російський телеведучий і публіцист Олександр Невзоров.

"Я не дуже розраховую на санкції. Я розумію, що європейські санкції – це дуже потужна зброя. Але розумію, що ніколи жодні санкції не встигнуть за жодною війною. Санкції діють важко й довго. На них сподіваються люди, які мають європейськи вивірене романтичне ставлення. Вони уявляють: якщо в нього закінчаться гроші на війну, він її припинить. Та фіг! Якщо у Чикатило зламається ніж, він не перестане різати, він піде вкраде у сусіда інший", – зазначив Невзоров.

Публіцист вважає, що сценарій, коли в Росії закінчаться гроші на війну, не є реалістичним.

"Якщо завдяки санкціям закінчаться гроші на війну, вони з ротів сиріт витягнуть соски, продадуть їх, але отримають свої гроші. Вони відберуть в інвалідів милиці, нароблять із них прикладів. Вони відберуть в інвалідів візки, поставлять на них іржаві кулемети й відправлять на Донбас. У Путіна не може бути ситуації, коли раптом у нього не буде грошей на війну. У нього не буде грошей на все інше", – сказав Невзоров.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Він зазначив, що санкції, "ймовірно, задушать Росію", але на це потрібно занадто багато часу.

"Щодня гинуть українці. Щодня окупанти зносять чергове українське місто. Чекати ніколи, поки санкції спрацюють. Єдине, що ми можемо робити, – розвертати уявлення росіян. Тому що Путін, як вампір, смокче кров, живиться народною підтримкою. Він дуже добре відчуває цей зворотний зв'язок, як не дивно", – наголосив співрозмовник.

Він переконаний, що втрати від санкцій хоч і великі, але не критичні для керівництва Росії.

"Ця війна їм насправді нічого не коштує. Я бачив на власні очі, ходив своїми ногами по нескінченних складах залізного лайна, пофарбованого в зелені кольори. Дійсно, СРСР нічим не займався, окрім виробництва бомб і ракет. Цього багато, воно лайняне, летить не туди, найчастіше вибухає просто в руках, але їм начхати і на своїх солдатів теж. Санкції – гарна штука. Але, мабуть, вони мають вирішити питання долі Росії глобально. А за війною вони не встигають" , – сказав Невзоров.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Після вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого, Євросоюз, США та їхні союзники ввели кілька пакетів санкцій щодо Російської Федерації, представників її влади й бізнесу.

Європейська рада 3 червня затвердила шостий пакет санкцій. Він передбачає низку обмежень: персональні санкції проти бізнесменів, членів сімей олігархів та кремлівських чиновників, поетапну відмову від російської нафти, зупинення мовлення трьох російських каналів ("Россия РТР" / "РТР-Планета" , "Россия 24" та "ТВ Центр Международный"), низку експортних обмежень та від'єднання від системи SWIFT трьох банків, зокрема найбільшого у країні "Сбербанка". Спочатку планували, що ембарго на нафту буде повним.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого до червня на РФ було накладено майже 8 тис. обмежень. А всього із 2014 року 10,5 тис.