Німеччина готує пакет військової допомоги Україні на €400 млн – Пісторіус

Пісторіус: Боєприпаси – це те, що найбільше потрібно Україні для захисту від жорстокої загарбницької війни
Фото: EPA

Німеччина готує новий пакет військової допомоги Україні на €400 млн. Про це повідомив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус в інтерв'ю Bild, яке вийшло 18 вересня.

"Так. Постачаємо додаткові боєприпаси: фугасні, мінометні, мінно-ракетні. Бо боєприпаси – це те, що найбільше потрібно Україні для захисту від жорстокої загарбницької війни. Окрім того, ми допоможемо захищеними транспортними засобами й системами розмінування. Але ми також думаємо про зиму, яка наближається: ми надішлемо одяг, а також генератори електроенергії й тепла. Загалом пакет становитиме €400 млн", – повідомив він.

За словами Пісторіуса, допомога Німеччини Україні комплексна, і, окрім підтримки зброєю, Німеччина також навчає українських військових. Він зазначив, що до кінця року їх буде уже 10 тис. 

Контекст:

Німеччина від початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після широкомасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї в зони конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

ЗСУ, зокрема, уже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marder, зенітні самохідні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard та інше необхідне озброєння й обладнання.

У березні 2023 року канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина наростить виробництво боєприпасів, а також потужності з ремонту зброї, щоб краще підтримати Україну в боротьбі зі вторгненням Росії.

За даними 2022 року Німеччина надала Україні озброєнь на суму понад €2 млрд, цьогоріч планує на €5,4 млрд.

Про попередній пакет військової допомоги уряд Німеччини повідомляв 13 вересня. До нього входили, зокрема, 20 БМП Marder із боєприпасами, 3 тис. снарядів калібру 155 мм, система спостереження супутникового зв'язку Satcom, три карети швидкої допомоги, 1,5 млн набоїв до вогнепальної зброї тощо.