Німецький IRIS-T уже працює на південному напрямку України – Повітряні сили ЗСУ

IRIS-T оснащено ракетами малої дальності, які використовують для боротьби з повітряними цілями
Фото: bundeswehr.de
Німецький зенітний ракетний комплекс IRIS-T уже працює у Збройних силах України. Про це 14 жовтня заявив спікер командування повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. Відео коментаря опубліковано у YouTube ТСН.

"Що стосується IRIS-T, комплексу цієї модифікації у світі ще немає. Німеччина постачає його першим в Україну. Ця система вже працює у Збройних силах на південному напрямку. Очікуємо на інші системи, які має передати Німеччина", сказав Ігнат.

Він зазначив, що IRIS-T не далекобійний, але дуже перспективний для використання комплекс і "може працювати в єдиному інформаційному полі" з такими системами, як NASAMS і Patriot.

"NASAMS уже перевірений комплекс, який має гарний авторитет на озброєнні у 12 країнах світу", додав Ігнат.

Він наголосив, що тих систем ППО, які зараз є в Україні, як і раніше, мало. 

"Ми не можемо таку країну, як Україна, перекрити тими засобами, які у нас сьогодні є. Нам справді потрібно багато засобів. Сьогодні багато країн погодилися допомогти цими засобами ППО. Зрозуміло, що не так просто їх інтегруватиме в нашу систему. Зрозуміло, що вони можуть потрапити не лише до Повітряних сил України, а й у протиповітряну оборону Сухопутних військ. Посилити напрямки там. Особливо, що стосується роботи проти дронів-камікадзе, які сьогодні заполонили наш простір, як інформаційний, так і повітряний", – сказав Ігнат.

Контекст:

Як повідомляють на сайті бундесверу, IRIS-T оснащено ракетами малої дальності, які використовують для боротьби з повітряними цілями.

У червні 2022 року Німеччина повідомила, що надасть Україні комплекс ППО IRIS-T. Пізніше стало відомо, що всього Україні передадуть чотири такі системи.

Після масованої ракетної атаки на Україну міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт 10 жовтня оголосила, що Україні передадуть перший IRIS-T "найближчими днями".

Окрім того, у жовтні в Україну прибудуть перші системи NASAMS, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Загалом США пообіцяли передати Україні вісім таких систем