Норвегія планує ухвалити п'ятирічну програму фінансової підтримки України – ЗМІ

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре оголосить про програму допомоги Україні, пишуть ЗМІ
Фото: EPA
Уряд Норвегії планує 7 лютого подати в парламенті детальний план довгострокової підтримки України на мільярди доларів. Про це пише видання Vårt Land із посиланням на власні джерела 31 січня.

Уряд Норвегії пропонує взяти на себе зобов'язання про надання фінансової допомоги Україні протягом п'яти років у межах окремої програми, пише видання.

2023 року половину грошей спрямують на військову підтримку, другу половину – на реконструкцію й гуманітарну допомогу.

Також пропонують грант для усунення наслідків війни на глобальному півдні 2023 року. Він, зокрема, спрямований на подолання цін на харчові продукти й енергоносії.

Планують, що за окремою програмою, розрахованою на п'ять років, Україні виділять значні кошти "в розмірі мільярдів норвезьких крон". 2023 року суму розподілять порівну на військову й цивільну підтримку, включно з відновленням.

В Осло поки що не знають, якою має бути сума допомоги, але розуміють, що підтримка України буде винятковою щодо розміру і тривалості.

Планують, що схвалення програми дасть Норвегії змогу досягти встановлених урядом цілей витрат 1% ВВП на допомогу 2023 року, пише Vårt Land.

Планують, що вже в четвер, 2 лютого, за тиждень до офіційного оголошення, прем'єр країни Йонас Гар Стьоре може згадати про програму під час парламентської дискусії про "війну в Україні та її наслідки".

Контекст:

Норвегія надає Україні військову допомогу, у серпні вона також долучилася до програми навчання українських військових у Великобританії.

10 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський подякував Норвегії за виділення $100 млн на відновлення інфраструктури України після російських ударів.

Норвегія передасть танки Україні, заявив 25 січня міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам. Він не уточнив, яку кількість танків нададуть Києву, але підкреслив, що в Норвегії є німецькі танки Leopard 2А4.