Щодо обміну Медведчука зробила запит Росія. ЗМІ розкрили невідомі раніше деталі наймасштабнішого у 2022 році обміну полоненими

Даних про долю Медведчука після обміну немає, констатує Hürriyet
Фото: kremlin.ru

Із запитом провести переговори й обміняти підозрюваного у держзраді народного депутата України від забороненої в Україні партії ОПЗЖ, кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука на українських захисників виступила російська сторона.

Про це 3 січня пише турецьке видання Hürriyet, розкриваючи невідомі раніше подробиці переговорів, що передували обміну.

За даними видання, переговори проводили у столиці Туреччини Анкарі під керівництвом Національної розвідувальної організації Туреччини і вони "потребували часу".

Уточнюють, що росіяни також висунули умову, щоб п'ятеро українських командирів маріупольського гарнізону після обміну залишилися в Туреччині, і Україна на це погодилася.

Після погодження умов до аеропорту Анкари прилетіло два літаки – один із Росії й один з України. На борту першого літака було п'ятеро українських командирів, у другому був Медведчук.

Після приземлення під наглядом співробітників турецької розвідки в російський літак увійшли українські офіційні особи, а в український – російські. Вони, пише Hürriyet, звірили особи і перевірили стан здоров'я українських військових і Медведчука.

Видання зазначає, що обмін минув без якихось проблем, і жодна зі сторін досі не порушувала умов угоди.

Контекст:

Медведчук в Україні фігурує у кількох кримінальних провадженнях. У жовтні 2021 року його повідомили про підозру в держзраді і пособництві тероризму. Кримінальне провадження стосується незаконного постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей у 2014–2015 роках.

Медведчук перебував під домашнім арештом, йому заборонили покидати житло у Києві. 26 лютого 2022 року, за два дні після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, поліцейські не застали політика вдома, після чого його оголосили у державний, міждержавний і міжнародний розшук.

12 квітня стало відомо, що СБУ затримала Медведчука. Нардеп переховувався 48 днів і його затримали, коли він спробував покинути межі України, сказав президент України Володимир Зеленський. Охоронець Медведчука на опублікованому СБУ відео розповів, що політик утік ще вночі 23 лютого, весь цей час переховувався у Києві й хотів за допомогою ФСБ виїхати у Росію через Придністров'я.

16 квітня суд відправив Медведчука під арешт без призначення застави. Запобіжний захід йому кілька разів продовжували, востаннє – до 14 листопада. 2 червня ДБР завершило досудове розслідування стосовно Медведчука.

21 вересня Україна та Росія провели наймасштабніший із часу початку вторгнення РФ обмін полоненими. Із полону звільнили 215 військовослужбовців, які захищали Україну. Росії передали 55 російських військових і Медведчука. Його обміняли на 200 українських захисників.

Командирів маріупольського гарнізону – командира "Азову" Дениса Прокопенка (Редіса), його заступника Святослав Паламаря (Калину), в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (Волину), командира 12-ї бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького Дениса Шлегу і командира роти "Азову" Олега Хоменка (Апіса) – обміняли в Анкарі.

Згідно з домовленостями, вони залишаються в Туреччині до кінця війни і перебувають там під протекторатом президента країни Реджепа Ердогана. За словами голови військової розвідки України Кирила Буданова, вони живуть "у приватному будинку у пристойних умовах".

Переговори щодо обміну Медведчука на українських захисників вели на рівні розвідок, розповів глава Офісу президента Андрій Єрмак 29 грудня в інтерв'ю телеведучій Наталії Мосейчук.