ОБСЄ протягом доби зафіксувала понад 200 порушень тиші в Донецькій області

Бойовики заборонили патрулю ОБСЄ проїзд на блокпости біля Оленівки Донецької області
Фото: EPA
Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала 27 квітня 205 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, зокрема 123 вибухи. Про це йдеться у звіті місії.

Протягом попередньої доби зафіксували 125 порушень.

У Луганській області місія не зареєструвала порушень режиму припинення вогню, упродовж попередньої доби їх було чотири.

"Неподалік від Петровського району Донецька, а також Сигнального і Красногорівки Донецької області вогонь зі стрілецької зброї відкрили в напрямку БПЛА СММ малого радіуса дії", – зазначили у звіті.

Бойовики заборонили патрулю ОБСЄ проїзд на блокпости біля Оленівки Донецької області.

22 квітня голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік заявив про розширення бойових дій уздовж лінії зіткнення на Донбасі. Він розповів про "безпрецедентні обмеження" і перешкоди діяльності місії з боку бойовиків, "багато з яких виглядають навмисними і цілеспрямованими".

Контекст:

Український штаб операції Об'єднаних сил на Донбасі повідомив про дев'ять порушень домовленостей щодо припинення вогню з боку бойовиків 26 квітня. Унаслідок вогню один український військовослужбовець дістав осколкове поранення.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло майже 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного й усеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб операції Об'єднаних сил неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь. 1 квітня в Офісі президента України повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню більш як 570 разів.

Від початку 2021 року загинуло понад 30 українських військовослужбовців.