ОБСЄ зафіксувала майже 400 порушень тиші на Донбасі протягом вихідних

За даними ОБСЄ, у Донецькій області 382 рази порушили режим припинення вогню
Фото: OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала з вечора 23-го до вечора 25 квітня 391 порушення режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях. Про це йдеться у звіті місії від 26 квітня.

За інформацією спостерігачів, у Донецькій області зафіксували 382 порушення режиму припинення вогню, з них 297 вибухів невизначеного походження. Більшість із них відбулися в районах на південний схід від Авдіївки і на захід від Донецька.

Уранці і ввечері 24 квітня такі випадки фіксували на захід від Горлівки. Увечері 23-го і 24 квітня перемир'я порушували на північ від Широкиного.

У Луганській області СММ зафіксувала дев'ять порушень режиму припинення вогню, зокрема два вибухи невизначеного походження. Ще сім порушень тиші сталося на південному сході від Станиці Луганської.

СММ уточнювала повідомлення про поранення 14 квітня 14-річного хлопчика унаслідок вибуху в місті Покровськ.

"21 квітня спостерігачі бачили хлопчика (14 років) із пов'язкою на спині. Бабуся (60–69 років) хлопчика сказала СММ, що у другій половині дня 14 квітня, коли вона і її онук збирали та спалювали листя у дворі свого будинку на вул. Томанова, у багатті стався вибух, після чого жінка побачила, як онук упав на землю", – ідеться в доповіді.

Жінка розповіла, що мати хлопчика відвезла його в лікарню Покровська, йому надали медичну допомогу.

"За її словами, у день інциденту співробітники поліції знайшли в її дворі вісім невикористаних боєприпасів. 23 квітня команда СММ бачила медичну довідку, згідно з якою 14 квітня хлопчика шпиталізували в лікарню Покровська з осколковими пораненнями спини і лівого ліктя", – розповіли подробиці в ОБСЄ.

Контекст:

Український штаб операції Об'єднаних сил на Донбасі повідомив про дев'ять порушень домовленостей щодо припинення вогню з боку бойовиків 26 квітня. Унаслідок вогню один український військовослужбовець дістав осколкове поранення.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло майже 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного й усеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб операції Об'єднаних сил неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь. 1 квітня в Офісі президента України повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів.

Від початку 2021 року загинуло більше ніж 30 українських військовослужбовців.