Окупанти готувалися залишатися в Харківській області надовго, затягнули туди світло з Росії – голова Дергачівської громади

Окупанти зруйнували енергосистеми в Дергачівській громаді
Фото: ЕРА
Російська окупаційна армія планувала залишатися на захоплених територіях Харківської області надовго, щонайменше на всю зиму. Тому вони протягнули до зруйнованого регіону електропостачання з Росії. Про це 14 вересня повідомив голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко в коментарі "Радіо Свобода", який він опублікував у своєму Telegram-каналі.

"У населений пункт Козача Лопань вони [окупанти] затягнули світло з території Росії. Потім це світло вони розкидували на селища, які поруч. І тягнули туди газопровід, щоб дати газ. Тобто плани мали залишатися надовго, на зиму. Вони відновлювали газопостачання, електропостачання на захоплених територіях, але після звільнення його вимкнули", – сказав Задоренко.

За його словами, зараз українські військові й далі зачищають територію звільненої громади, встановлюють повний контроль над кордоном, а сапери займаються розмінуванням основних шляхів сполучення та прибудинкових територій.

Місцева влада спільно з комунальними службами розпочала відновлення тепло- та енергосистем у Дергачівській громаді. Проте роботу ускладнює те, що російські окупанти продовжують ракетні обстріли по об'єктах енергопостачання та іншої цивільної інфраструктури в Козачій Лопані й інших прикордонних населених пунктах Харківської області. Тому перебої зі світлом та зв'язком не припиняються.

Чи буде громаду забезпечено теплом і світлом до зими, Задоренку сказати важко. Наголосив, що енергетики та ремонтники продовжують роботи, але всі охочі виїхати з території громади можуть це зробити – влада регулярно проводить евакуацію місцевих жителів. Зокрема, 13 вересня з Козачої Лопані евакуювали 75 людей, написав Задоренко в Telegram.

Контекст:

Наприкінці серпня на початку вересня українські військові розпочали контрнаступ на півдні та сході країни.

14 вересня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що під час контрнаступу Збройних сил України в Харківській області деокупували приблизно 388 населених пунктів. Також, за даними Міноборони України станом на 14 вересня, починаючи із 6 вересня ЗСУ вдалося звільнити в Харківській області орієнтовно 8,5 тис. км&³2; території та приблизно 150 тис. українців.

14 вересня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що під окупацією залишається 6% території Харківської області, тоді як до контрнаступу українських військових було окуповано 32% області.

У Дергачівській громаді Харківської області під російською окупацією перебували чотири із семи округів. Міста Дергачі під окупацією не було.

11 вересня під час контрнаступальної операції в Харківській області українські військові звільнили селище Козача Лопань і село Токарівка Дергачівської громади.