Окупанти на Донбасі 13 жовтня відкривали вогонь 10 разів, поранено українського військового – штаб ООС

На Донбасі поранено українського військового
Фото: EPA
13 жовтня російсько-окупаційні війська на Донбасі 10 разів порушували режим припинення вогню, зокрема один раз  із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Про це повідомив пресцентр штабу операції Об'єднаних сил у Facebook 14 жовтня.

"Поблизу Шумів ворог вів вогонь зі стрілецької зброї. Неподалік Попасної ворожі збройні формування обстрілювали наші позиції з ручних протитанкових гранатометів. У районі Катеринівки окупанти вели вогонь із ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. У напрямку Мар'їнки противник відкривав вогонь із мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Неподалік Причепилівки найманці вели обстріли з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Біля Водяного на Приазов'ї ворог застосував гранатомети різних систем та стрілецької зброї", – ідеться в повідомленні.

У бік Новотошківського і Новотроїцького російсько-окупаційні війська стріляли з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї, поблизу Новоалександрівки обстріли вели з гранатометів різних систем і стрілецької зброї, зазначили у штабі.

"Унаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець Об'єднаних сил дістав поранення. Воїну надано домедичну допомогу та евакуйовано до лікувального закладу. Стан його здоров'я – задовільний. Щоб змусити противника припинити вогневу активність, українські захисники відкривали вогонь, не застосовуючи забороненого Мінськими домовленостями озброєння", – додали у пресцентрі.

Від початку доби 14 жовтня порушень режиму тиші на Донбасі не зафіксовано.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, за час збройного конфлікту на Донбасі загинуло майже 14 тис. українців, із них 4 тис. – цивільні особи.

22 липня 2020 року тристороння контактна група (ТКГ) погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. За рік дії перемир'я загинуло 45 українських військовослужбовців і 163 дістали поранення, повідомляли у ТКГ 27 липня.