Окупанти на півдні України хочуть скласти зброю, намагаються домовитися із ЗСУ – Гуменюк

За словами Гуменюк, росіяни масово кидають свою техніку й озброєння та евакуюються на лівий берег Дніпра
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Російські окупанти на півдні України намагаються домовитися із Збройними силами України про здання зброї. Про це 12 вересня у коментарі "24 каналу" заявила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Намагаються вести перемовини про умови того, як вони складуть зброю та перейдуть під егіду міжнародного гуманітарного права", – зазначила Гуменюк.

За її словами, офіцери окупаційних підрозділів отримали завдання покинути свої позиції будь-яким доступним способом. Зокрема, російські військовослужбовці можуть повернутися в тил або скласти зброю і "вийти з бойової гри".

"Є вже такі певні розхитування і деморалізація, настільки глибокі, що навіть командування усвідомлює, що їм далі рухатися немає куди", – наголосила Гуменюк.

Вона уточнила, що росіяни масово кидають свою техніку й озброєння та евакуюються на лівий берег Дніпра.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Гуменюк 29 серпня повідомляла, що ЗСУ на півдні України розпочали наступальні дії за багатьма напрямками. 10 вересня вона поінформувала, що просування захисників на різних ділянках південного фронту становить від двох до кількох десятків кілометрів. Вона не повідомляла про звільнені населені пункти. Відомо, що за цей період ЗСУ звільнили селище Високопілля у Херсонській області.

9 вересня очільник Пентагону Ллойд Остін говорив, що США бачать успіхи України під Херсоном.

11 вересня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поінформував, що з початку вересня захисники повернули під контроль України вже понад 3 тис. км&³2; території, яка була під окупацією. Так, у Харківській області протягом останніх днів ЗСУ взяли під контроль десятки населених пунктів.