Окупанти наступають на трьох напрямках, ЗСУ протягом доби завдали 24 ударів по районах скупчення сил противника – Генштаб

ЗСУ відбили ворожі атаки в районах 13 населених пунктів
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Російські окупанти ведуть наступальні дії на бахмутському, авдіївському і лиманському напрямках. Про це 9 січня у Facebook повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Крім цього, противник намагається покращити тактичне положення на куп'янському напрямку.

Минулої доби підрозділи сил оборони України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Стельмахівка і Червонопопівка Луганської області та Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Мар'їнка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області.

Українська авіація завдала 17 ударів по районах зосередження окупантів, а також трьох ударів по позиціях зенітних ракетних комплексів ворога.

Упродовж доби ЗСУ збили три вертольоти противника (Ка-52, Мі-24 і Мі-8), а також три розвідувальні безпілотники типу "Орлан-10".

Українські ракетники та артилеристи уразили сім районів зосередження живої сили та військової техніки противника, а також російський склад паливно-мастильних матеріалів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Генеральний штаб ЗСУ наприкінці грудня 2022 року зазначав, що противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на лиманському, бахмутському та авдіївському напрямках у Донецькій області.

Швидкість просування російських військ у районі Бахмута сповільнилася останніми днями, повідомив американський Інститут вивчення війни 25 грудня. Росія навряд чи досягне значного прориву під Бахмутом протягом найближчих тижнів, прогнозувала 3 січня 2023 року британська розвідка.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 3 січня у розмові з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі розповів, що на ділянці Соледар – Бахмут – Майорськ ситуація залишається складною, ворог "фактично по трупах своїх" намагається просуватися вперед.

ЗСУ зірвали плани окупантів захопити Соледар і оточити Бахмут до 26 грудня, але наступ росіян на Донбасі триває, наголошував командувач Сухопутних військ ЗСУ і командувач східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський 4 січня.

Президент України Володимир Зеленський 8 січня повідомив про перекидання додаткових підрозділів сил оборони в район Бахмута і Соледара.