Окупанти не дають вивести ЗАЕС у режим холодного зупину – Держатомрегулювання

Коріков розповів про складну ситуацію на ЗАЕС
Фото: snriu.gov.ua
Окупанти перешкоджають українському персоналу у виконанні рішення українського ядерного регулятора щодо виведення п'ятого енергоблоку ЗАЕС у режим холодного зупину. Про це 13 червня сказав в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання України – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков на пресконференції, яку транслював YouTube-канал Ukrinform TV.

Він зазначив, що глава Міжнародного агентства з ядерного регулювання (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі незабаром вирушить із візитом на ЗАЕС, щоб вплинути на критичну ситуацію з ядерною безпекою на станції.

"Гроссі ставить за мету відвідати Запорізьку АЕС і здійснити ротацію персоналу від МАГАТЕ, який там перебуває. Наразі ротація восьмої місії на дев'яту затрималася на два тижні через перешкоджання з боку росіян", – сказав Коріков.

За його словами, у Держатомрегулювання закликали МАГАТЕ сприяти тому, щоб усе-таки перевести енергоблок №5 у стан холодного зупину.

Коріков додав, що єдиний спосіб гарантувати безпеку – це повна деокупація ЗАЕС і Запорізької області.

9 червня Державна інспекція атомного регулювання України повідомила, що у зв'язку з обмілінням Каховського водосховища після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС п'ятий енергоблок Запорізької АЕС, яка наразі під контролем окупантів, переводять у стан холодного зупину. Раніше п'ять енергоблоків ЗАЕС були в режимі холодного зупину, енергоблок №5 – у режимі гарячого зупину.

Контекст:

Запорізька АЕС в Енергодарі Запорізької області перебуває під контролем російських окупантів із березня 2022 року.

Уранці 6 червня 2023 року оперативне командування "Південь" повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. Унаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, станцію відновити неможливо, заявила пресслужба "Укргідроенерго".

В "Енергоатомі" 6 червня заявили, що підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС. Як пояснили в компанії, вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Наразі станційний ставок-охолоджувач наповнений досить для потреб станції, зазначили в компанії.

Гроссі 6 червня повідомляв, що поки падіння рівня води в Каховському водосховищі не становить безпосередньої загрози для безпеки ЗАЕС.