Окупанти не зможуть забезпечити опалення в Маріуполі взимку – міськрада

Маріуполь російські окупанти захопили наприкінці травня
Фото: EPA
Російські окупанти не зможуть забезпечити опалювальний сезон у Маріуполі Донецької області. Про це повідомила пресслужба Маріупольської міськради 8 липня у Telegram.

"Окупанти не зможуть розпочати опалювальний сезон у Маріуполі. Людям доведеться або замерзати, або виїжджати. У місті майже всі котельні мають ушкодження. Деякі знищені повністю. Лише ремонт однієї котельні займає близько одного року. Зруйновано також 50–70% газових магістралей. Для запуску тепла необхідна ще вода та велика кількість електроенергії. Із цим в окупантів також проблеми. Непідготовленість комунікацій призведе до постійних течій води. Місто заповнять "теплі калюжі", – ідеться в повідомленні.

У міськраді зазначили, що для заміни труб великого діаметру необхідно понад $1 млрд.

"Нескладно уявити, скільки коштуватиме відновлення всієї системи. Маріупольці вже починають розуміти, що "покращення" та обіцянки "все буде" – це байки та пропаганда. Якщо тепла не буде, а зрозуміло, що його не буде, маріупольці почнуть замерзати. Це при тому, що люди досі не можуть виїхати з міста через штучні перепони у вигляди фільтраційних таборів, які створили російські окупанти", – додали у пресслужбі.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь окупанти захопили наприкінці травня. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

3 червня мер міста Вадим Бойченко розповідав, що в місті пошкоджено 95% багатоповерхівок. У Маріуполі, за його словами, лишилося приблизно 100 тис. осіб.

Окупанти добивають місто, вивозячи вцілілі споруди (фонтани, дитячі майданчики і навіть тротуарну плитку) до Донецька, розповідав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

У місті проблеми з водою, брак харчових продуктів, гуманітарна катастрофа та антисанітарія, повідомляли в мерії. Доступ до води є лише у 3% містян.