Окупанти оголосили про завершення "евакуації" з правобережної частини Херсонської області

Росіяни перемістили окупаційну адміністрацію з Херсона до Скадовська, повідомляли в Генштабі ЗСУ
Фото: Администрация Херсонской области / Telegram
Призначена РФ окупаційна "влада" Херсонської області заявила 2 листопада, що "евакуацію" із правобережної частини регіону завершено.

Про це йдеться в Telegram окупаційної "адміністрації" області.

"У зв'язку із завершенням евакуаційних заходів із території правобережжя Дніпра… "адміністрація" Херсонської області ухвалила рішення тимчасово припинити рух цивільних транспортних засобів через Дніпро", – ідеться в повідомленні.

Вказують, що тимчасова заборона поширюється на річкові таксі, баржі й інші водні судна. Крім того, припиняє свою роботу понтонна переправа. Водночас заборона не поширюється на транспортні засоби комунальних служб і компаній, які залучені до вантажоперевезення продовольства й медикаментів.

Незаконно призначений окупантами заступник голови "адміністрації Херсонської області" Кирило Стремоусов увечері 18 жовтня в Telegram розмістив відеозвернення із закликом до населення евакуюватися напередодні наступу ЗСУ. Ватажок місцевих колаборантів Володимир Сальдо поінформував, що всі так звані органи влади в Херсонській області тікають на лівий берег Дніпра (обласний центр розташований на правому).

У Херсонській ОВА закликали жителів області ігнорувати повідомлення окупантів про евакуацію. Росіяни хочуть узяти людей у заручники і використовувати їх як "живий щит", зазначив голова ОВА Ярослав Янушевич.

31 жовтня окупанти заявили про розширення на 15 км від Дніпра зони "евакуації" в Херсонській області.

1 листопада в Генштабі ЗСУ повідомили, що росіяни перемістили окупаційну "адміністрацію" з Херсона до Скадовська Херсонської області.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Визволення Херсона президент України Володимир Зеленський називав основною метою ЗСУ на півдні.

29 серпня ЗСУ розпочали наступальні дії, зокрема в Херсонській області. За офіційними даними станом на 24 жовтня, українські військові звільнили в регіоні понад 90 населених пунктів.

У Херсонській облраді заявляли, що російські окупанти почали тікати з Херсона. Однак глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що насправді окупанти проводять інформаційну операцію, а самі готують місто до оборони.

25 жовтня в Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти облаштовують оборонні позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області, до села Львове перекидають військовослужбовців з-поміж мобілізованих громадян.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів в інтерв'ю Fox News, яке вийшло 25 жовтня, що через погіршення погодних умов просування ЗСУ на півдні сповільнилося.