Окупанти провалили "мобілізацію" в Луганській області – ГУР

Окупанти намагаються змусити воювати жителів окупованих територій України
Фото: EPA
Російські військові провалюють програму "мобілізації" на окупованих територіях Луганської області, а також намагаються набирати добровольців у Херсонській області. Про це 19 вересня повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"Окупанти намагаються мобілізувати чоловіків на територіях Луганської області, які було окуповано у 2022 році. Зокрема, у Сєвєродонецьку планувалося знайти 500 чоловіків, які мали поповнити склад 2-го армійського корпусу та підрозділи так званої народної міліції. Наразі програма "мобілізації" повністю провалена", – ідеться в повідомленні.

Також окупанти намагаються мобілізувати чоловіків на захоплених територіях Херсонської області, повідомили у ГУР. На зборах місцевих жителів, які представники окупаційної адміністрації провели в селищі Мирне Херсонської області за участю військових РФ, обговорювали питання набору місцевих чоловіків до складу "народної міліції". Зазначали, що освіта, вік, фізичний та моральний стан не мають жодного значення.

Контекст:

За оцінкою Генштабу ЗСУ, з урахуванням приватних військових компаній і мобілізаційного резерву Росія залучила до війни проти України приблизно 330 тис. осіб станом на 16 червня.

У РФ, за даними ЗМІ та правозахисників, на війну в Україні вербують ув'язнених у колоніях, обвинувачених, які перебувають у СІЗО, безхатченків. На російських рекрутингових сайтах масово з'явилися оголошення про набір контрактників в армію РФ.

Із 1 серпня окупанти влаштували чергову хвилю примусової мобілізації на тимчасово зайнятих ними територіях Донецької та Луганської областей, повідомила українська розвідка.

16 вересня ГУР МО поінформувало, що в Горлівці Донецької області російські окупанти розшукують чоловіків призовного віку. Облави проводять на центральному ринку, у громадських місцях, магазинах, ТЦ, на АЗС. "Райвійськкоматам" поставили завдання "мобілізувати" 6 тис. місцевих жителів.