В окупованому Алчевську жінка лягла під Z-автобус із мобілізованими. Відео

Жінка з фото в соцмережах обурюється мобілізації батька трьох її дітей
Фото: Анатолій Штефан "Штірліц" / Telegram

У тимчасово окупованому Росією Алчевську (Луганська область) жінка намагалася зупинити примусову мобілізацію в армію РФ. Фото протесту опублікував у Telegram-каналі військовий блогер Анатолій Штефан (Штірліц). 

"Мобілізація йде за планом. Дружини кидаються під колеса автобусів. Але ж вісім років горланили: "Рассєя", а зараз усе пройшло", – написав він.

На відео здалеку знято пасажирський автобус із російським символом війни Z на вікнах. Його охороняє озброєний армієць. На фото жінка сидить, просунувши ноги під переднє колесо, блокуючи рух автобуса. Його підписано від імені такої собі Марини Наумової.

"Для тих, хто цікавиться чим закінчилося, – забрали батька трьох дітей. Я дружина. Будучи в декреті, скажіть, будь ласка, мені, люди добрі, що мені робити, як без чоловіка мені дітей утримувати?" написала вона.

З акаунта Наумової у заблокованій в Україні соцмережі "ВКонтакте" такий самий пост розміщено 18 вересня у групі "Алчевск". Відповідаючи їй, одні користувачі також обурюються насильним призовом, інші називають її повідомлення фейком.

Контекст:

21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про визнання "незалежності" окупованих територій України та підписав відповідні укази у присутності ватажків незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" Дениса Пушиліна й Леоніда Пасічника. Укази офіційно передбачають введення російських військ на територію ОРДЛО для "підтримання миру".

Із 1 серпня окупанти влаштували чергову хвилю примусової мобілізації на тимчасово зайнятих ними територіях Донецької та Луганської областей, повідомила українська розвідка.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляв, що в тимчасово окупованих районах Луганської області мобілізацію проводять у громадських місцях, а також під час робіт із розбирання завалів. За його інформацією, місцевих учителів викликають із відпустки, щоб вони носили повістки. Крім того, росіяни пропонують людям похилого віку їжу в обмін на інформацію про чоловіків призовного віку.