Окупанти з колаборантами виїжджають з Енергодара і не збираються повертатися – глава "Енергоатому"

Окупанти їдуть з Енергодара
Фото: EPA
Російські окупанти збираються евакуюватися із захопленого Енергодара Запорізької області, де розташована Запорізька атомна електростанція. Про це розповів глава оператора українських АЕС "Енергоатом" Петро Котін в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке опублікували 13 травня.

"Уже триває ця евакуація людей, які фактично є колаборантами, котрі допомагали росіянам установлювати порядки в Енергодарі. І також частина людей, які працюють на станції, і їхні родини. Це розпочалося, фактично, з 1 травня, триває і досі. Інформація не перевірена, але вона надходить із багатьох джерел. На сьогодні вони не збираються туди вже повертатися", – сказав він.

За словами Котіна, з Енергодара вже виїхали всі адміністративні служби, які забезпечували росіяни, адміністрація міста, яка була в колаборації з окупантами. Це стосується також банківських сервісів і банкоматів, які зараз не працюють, а жителі Енергодара не бачать тих людей, котрі займалися їхнім забезпеченням раніше, сказав Котін.

"По Енергодару було багато так званих генделиків. Так вони називаються. Із гаражних кооперативів побудовані по всьому місту і розставлені. Там випивку видають. Вони там усі відпочивали. Зараз нічого цього немає, усе закрито. По місту поменшало колаборантів, які там були, а також росіян", – розповів він.

Щодо персоналу станції, то зараз щодня складають список людей, які наступного дня виходитимуть на роботу, повідомив Котін. За його даними, кількість цього персоналу значно скорочено.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року російські війська захопили частину Запорізької області.

Саме Запоріжжя окупанти захопити не змогли, але регулярно обстрілюють його та інші населені пункти регіону. У квітні 2023-го щодоби в регіоні фіксували десятки російських обстрілів та авіаударів.

5 травня окупанти оголосили про "евакуацію" з 18 прифронтових населених пунктів окупованої частини Запорізької області. Через це в пункті пропуску "Чонгар" на адмінкордоні з окупованим Кримом утворилися автомобільні черги.

Під виглядом евакуації цивільних окупанти масово вивозять награбоване із Запорізької області, повідомляв Генштаб 7 травня.