Окупанти за підтримки авіації вели штурми під Синьківкою та Кліщіївкою. ЗСУ відбили десятки атак під Мар'їнкою й Авдіївкою – Генштаб

Сили оборони України атакують окупантів на південь від Бахмута
Фото: 47 окрема механізована бригада / Facebook

Протягом доби 12 листопада між силами оборони України та російськими окупаційними військами сталося 69 бойових зіткнень. Про це в ранковому зведенні у Facebook 13 листопада повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Загалом ворог завдав сімох ракетних і 34 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктів. Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей", – зазначено у зведенні.

Водночас протягом доби авіація сил оборони України завдала чотирьох ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділи українських ракетних військ уразили п'ять районів зосередження особового складу, озброєння й військової техніки та три склади боєприпасів противника.

"На куп'янському напрямку ворог за підтримки авіації вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка та Кислівка Харківської області, де наші захисники відбили 11 атак", – зазначили в Генштабі ЗСУ.

Там додали, що на лиманському напрямку за підтримки авіації противник вів невдалі штурмові дії біля Новоєгорівки Луганської області, де українські воїни відбили чотири атаки.

На бахмутському напрямку за підтримки авіації противник вів штурмові дії в районах Дубово-Василівки, на схід від Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де українські захисники відбили приблизно 10 атак. Зі свого боку, сили оборони України продовжують штурмові дії на південь від Бахмута Донецької області, завдають ворогові втрат у живій силі й техніці та закріплюються на досягнутих рубежах.

"У зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на авдіївському напрямку за підтримки авіації окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника на південний схід від Новокалинового, на схід від Новобахмутівки, Авдіївки, Сєверного Донецької області. Тут силами оборони відбито 17 атак", – ідеться в повідомленні.

На мар'їнському напрямку українські захисники відбили 24 атаки загарбників у районах Мар'їнки та Новомихайлівки Донецької області. На шахтарському напрямку ворог за підтримки авіації без успіху вів штурмові дії поблизу Старомайорського Донецької області, де українські воїни відбили дві атаки.

"Водночас сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі й техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту", – додали в Генштабі ЗСУ.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.