Окупантів у Сєвєродонецьку посунули на 20%, у них багато втрат, зокрема кадировців – Гайдай

За даними Гайдая, Сєвєродонецьк контролюють ЗСУ та окупанти порівну
Фото: ЕРА (архів)
Збройні сили України успішно стримують наступ російських окупантів у Сєвєродонецьку Луганської області та контратакують. Про це 3 червня повідомив у Telegram голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Ворога у Сєвєродонецьку посунуто на 20 відсотків. Росіяни втратили багато техніки та особового складу, в тому числі й кадировців. Події останніх двох днів продемонстрували, як ЗСУ можуть витискати ворога", – написав він.

Голова обладміністрації також розмістив відео зі своїм увімкненням в ефір національного телемарафону.

"Якщо раніше була важка ситуація і відсотків було десь 70 [Сєвєродонецька] захоплено, то зараз відсотків на 20 їх уже посунули назад", – пояснив Гайдай глядачам.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Міноборони України повідомляло 3 червня, що російські окупанти зосередилися на спробах оточення українських військ у районах Сєвєродонецька і Лисичанська. Станом на ранок "противник за підтримки авіації веде штурмові дії у житлових кварталах центральної частини міста Сєвєродонецька" і зазнає втрат, зазначили у відомстві.

У вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України зазначав, що під прикриттям артилерії противник вів штурмові дії у житлових районах східної частини міста, "має частковий успіх, активні бойові дії тривають".

Контекст:

Із середини квітня окупанти зосередили свої сили на сході України. "Російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися", – сказав президент України Володимир Зеленський. Він підкреслив, що українці захищатимуться і "питання тільки часу – коли вся територія держави буде звільнена".

28 квітня Генштаб Збройних сил України повідомляв, що окупанти нарощують темпи проведення наступальної операції в Україні.

2 травня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов повідомив, що ситуація у Сєвєродонецьку напружена, але увечері 1 червня підрозділи, які захищають місто, відбили в окупантів частину території.

Зеленський заявив увечері 2 червня у своєму зверненні, що ЗСУ "мають певні успіхи в боях у Сєвєродонецьку, там зараз найжорсткіше. Як і в містах і громадах поруч – Лисичанську, Бахмуті та інших. Російська армія застосовує там всі наявні у неї збройні можливості".