Омбудсменка Денісова: Російська влада та окупанти Донбасу відмовляються обмінювати полонених через брак прогресу в мінських переговорах

Денісова: За лінією ТКГ прогресу поки немає
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Російська влада прив'язала процес звільнення політв'язнів, зокрема і кримських, до переговорів у Мінську, повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

Переговори з Росією і бойовиками "ЛДНР" про звільнення політв'язнів поставили на паузу, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Про це вона сказала в ефірі радіо "Крим.Реалії".

"Російська влада та окупаційні адміністрації в Донецьку і Луганську прив'язали процес звільнення політв'язнів, зокрема і кримських, до переговорів у Мінську. Оскільки за лінією тристоронньої контактної групи прогресу поки немає, вони вважають, що попереднього обміну повністю не завершено, і не бажають починати нові", – сказала вона.

За її даними, зараз у тимчасово окупованому Криму та в Росії незаконно утримують щонайменше 109 українських політв'язнів, із них 75 кримських татар.

За словами омбудсменки, протягом останнього року кількість українських політв'язнів у Росії зросла, незважаючи на проведені обміни полоненими.

Значну частину кримських політв'язнів утримують у СІЗО або в колоніях на території РФ.

Кількість незаконно утримуваних громадян України в ОРДЛО, за її даними, становить 267 осіб.

20 січня Денісова повідомила, що бойовики передадуть "через посередника" дев'ятьох незаконно утримуваних осіб. Представники бойовиків назвали посередником у переданні кума президента РФ Володимира Путіна, народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука.

У МЗС України наголосили, що цей крок "є ударом по нормандському формату і тристоронній контактній групі" та порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань. Українська делегація у тристоронній контактній групі заявила, що Російська Федерація і Медведчук намагаються використовувати полонених у своїх політичних інтересах.

21 січня стало відомо, що один із можливих маршрутів передання полонених – через Ростов-на-Дону і Мінськ, звідки їх має забрати Медведчук. Денісова зазначила, що інформація про передання полонених і їхню кількісті "постійно змінюється".

Пізніше голова української делегації у тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що процес передання полонених Медведчуку зупинили.

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передала їм 14. У грудні представник Донецької області в українській делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, журналіст Сергій Гармаш розповідав, що окупанти блокують обмін.