ООН зафіксувала 124 випадки сексуального насильства за час повномасштабної війни РФ проти України, але це "лише верхівка айсберга"

В ООН зазначили, що наявні цифри не відображають масштабів сексуального насильства в умовах війни Росії проти України
Фото: depositphotos.com
ООН вдалося встановити 124 випадки сексуального насильства під час повномасштабної війни РФ проти України.

Про це 10 липня повідомила пресслужба ООН із посиланням на заяву спецпредставниці з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміли Паттен.

Вона заявила, що наявні дані – лише "верхівка айсберга" і не відображають масштабів сексуального насильства в умовах війни Росії проти України.

Контекст:

Про статеві злочини російської армії проти мирного населення неодноразово заявляли в Офісі президента України та офісі українського омбудсмена.

Генпрокурорка України Ірина Венедіктова 22 березня повідомила про першу підозру окупантові у зґвалтуванні в Україні. 30 травня вона сказала, що першу справу про зґвалтування під час війни передали до суду.

Амбасадорка Великобританії в Києві Мелінда Сіммонс вважає, що російські військові використовують зґвалтування як зброю у війні проти України.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко повідомила 4 липня, що від початку повномасштабного вторгнення Росії Національна поліція розпочала понад 20 кримінальних проваджень про скоєння російськими окупантами сексуальних злочинів. За її словами, у деяких із цих 20 справ може бути не один випадок сексуального насильства, тобто кількість злочинів значно більша, ніж кількість проваджень.