Орбан заявив, що через постачання зброї Україні війна може поширитися на Європу. В українському МЗС відповіли

Орбан заявив, що Європа "втягується у спіраль ескалації" війни
Фото: EPA
Через санкції і військову допомогу Європейського союзу Україні зростає ризик поширення війни на територію блоку. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв'ю угорській німецькомовній газеті Budapester Zeitung, опублікованому 24 жовтня.

Він вважає, що українці можуть "героїчно воювати" переважно тому, що мають величезну підтримку з боку Європи. Але, зазначив Орбан, через це Європа "втягується у спіраль ескалації". Прем'єр Угорщини додав, що з кожним днем "зростає небезпека, що війна перекинеться на країни ЄС".

Як заявив Орбан, вводячи санкції, постачаючи зброю і навчаючи українських солдатів, ЄС "маленькими кроками підходить до безпосередньої участі у війні". На його думку, якщо цього процесу не зупинити, Європа "опиниться у війні".

Він також додав, що ЄС поводиться менш обережно, ніж НАТО, і "наражається на набагато більшу небезпеку".

Орбану відповів речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Facebook. Він заявив, що допомога Європи це "не благодійність", а "інвестиція ЄС у свою безпеку".

"Якщо ЄС припинить санкційний тиск на Росію та військову допомогу Україні, то російські танки, але ми цього жодним чином не бажаємо, будуть у Будапешті швидше, ніж хтось з угорського уряду зможе дозвонитися в Москву. Українці платять власними життями за мир і спокій в європейських містах. Не потрібно цього забувати", – наголосив Ніколенко.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу і шукати їм альтернативу.

Навесні Угорщина кілька тижнів блокувала шостий пакет санкцій ЄС, до якого входить часткове ембарго на нафту. Влітку представники влади цієї країни говорили, що Угорщина не може відмовитися від російської нафти і що "це фізично неможливо".

Орбан 8 вересня заявив, що санкції Євросоюзу проти Росії потрібно переглянути.

26 вересня він написав у Facebook, що "ввести санкції вирішили брюссельські бюрократи та європейські еліти", а в європейців "ніхто не питав".

Орбан обіймає посаду прем'єра Угорщини з 1998 року з перервою на період у 20022010 роках.