Папа римський тричі пропонував РФ відкрити коридори для евакуації мирних жителів із Маріуполя, але діставав відмови – ЗМІ

Папа пропонував евакуювати людей з "Азовсталі" кораблем під прапором Святого Престолу
Фото: EPA
Папа римський Франциск за два місяці повномасштабної війни РФ проти України тричі просив президента Росії Володимира Путіна забезпечити відкриття гуманітарного коридору для евакуації мирних жителів Маріуполя на Донбасі, але діставав відмову. Про це 30 квітня повідомила газета Il Messaggero з посиланням на джерела.

За даними видання, перші два рази папа пропонував Путіну вивезти маріупольців на території, підконтрольні Україні, гуманітарними коридами. Перша евакуація мала відбутися наприкінці березня. У ній, за даними видання, мав брати участь апостольний нунцій в Україні Вісвалдас Кулбокас разом із представником Московського патріархату, але Кремль відмовився.

Удруге евакуацію хотіли провести ближче до Великодня. Папа був готовий скерувати для її проведення свого довіреного кардинала з питань гуманітарних місій Конрада Краєвського.

Пізніше Франциск пропонував евакуювати мирних жителів із комбінату "Азовсталь" кораблем під прапором Святого Престолу.

Росія тричі заявляла Ватикану, що "не гарантує жодної безпеки" під час можливої евакуації людей із міста.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за Маріуполь точаться із 24 лютого, коли почалося масштабне вторгнення російських військ в Україну. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерії та реактивних систем залпового вогню. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку та продуктів. Евакуація мирних жителів із міста фактично заблокована окупантами.

21 квітня президент України Володимир Зеленський сказав, що більшу частину міста росіяни "давно захопили". У Маріуполі, за його інформацією, залишаються заблокованими приблизно 120 тис. мирних жителів. Зокрема, українські військові та частина жителів Маріуполя перебувають у бомбосховищах заводу "Азовсталь", який штурмують окупанти. 23 квітня Зеленський пояснив, що деблокувати Маріуполь у військовий спосіб поки що неможливо, і командири захисників міста "прекрасно це розуміють".

РФ завдає множинних авіаударів по заводу. Уночі 28 квітня окупанти скинули на військовий шпиталь на "Азовсталі" багатотонні авіабомби, було зруйновано операційну. Є загиблі, поранені та контужені.

Захисники міста закликали застосувати до них процедуру extraction для евакуації і як приклад наводили порятунок британських, французьких та бельгійських військових із Дюнкерка під час Другої світової війни.