Парламент Швеції схвалив виділення Україні допомоги на рекордну суму $287 млн

Шведський парламент схвалив передання військової техніки та спорядження на рекордну суму
Фото: EPA
Ріксдаг (парламент Швеції) ухвалив рішення 17 листопада дати уряду право передати як дар Україні оборонну техніку на суму $287 млн 2022 року. Про це повідомляє сайт шведського парламенту.

До пакету військової допомоги входять, зокрема, засоби ППО, особисті всюдиходи, особисте спорядження, прицільні пристрої, намети та маскувальні сітки.

У парламенті зазначають, що рішення було ухвалено незважаючи на те, що питання було винесено менше ніж за два робочі дні до дня його розгляду в палаті.

Про рішення надати допомогу Україні за день до того заявив прем'єр-міністр країни Ульф Крістерссон. Він зазначив, що це найбільший на сьогодні пакет оборонних засобів від Швеції, у який входить система ППО.

Контекст:

Загалом Швеція вже надала Україні дев'ять пакетів військової допомоги. Розмір попередніх восьми оцінювали приблизно у 2 млрд шведських крон ($188 млрд), повідомив уряд країни.

Швеція, зокрема, постачає Україні протикорабельні ракети, протитанкові комплекси та гвинтівки.

Окрім того, як ідеться на сайті уряду, Швеція надає Україні гуманітарну допомогу, а також передала обладнання для відновлення зруйнованої російськими окупантами енергетичної інфраструктури.

Швеція також бере участь у навчанні українських військовослужбовців і пожертвувала 7 млн шведських крон ($660 млн) Міжнародному кримінальному суду на розслідування воєнних злочинів Росії в Україні.