Пенсії на окупованих територіях не може отримати 300 тис. українців – Лазебна

Пенсіонери, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, мають проблеми з отриманням українських пенсій

Фото: depositphotos.com

Приблизно 300 тис. українців, котрі опинилися на окупованих територіях, не можуть отримати пенсії, заявила 14 червня в ефірі телемарафону міністерка соціальної політики України Марина Лазебна, яку цитують "Українські новини". Міністерка запевнила, що всі пенсії зберігаються за отримувачами і їх виплатять згодом.

Лазебна пояснила, що в разі виплати пенсій на банківську картку люди й далі отримуватимуть кошти. Якщо ж людина отримувала гроші через "Укрпошту", "то це питання, чи може листоноша їй донести".

"Ми бачимо приблизно 300 тис. людей, яким ми не можемо доставити", – сказала вона.

Міністерка нагадала, що зараз розроблено два механізми виплати пенсій українцям: якщо "Укрпошта" на певній території не працює, то людині відкривають рахунок в "Ощадбанку" і пенсія зберігається на цьому рахунку, і дзеркально – якщо банк не працює, пошта має надати отримувачу пенсію.

Лазебна зазначила, що пенсія українців, які перебувають на окупованих територіях, зберігається. Вони зможуть її отримати після виїзду на підконтрольну Україні територію у два способи: звернутися до відділення "Ощадбанку" з паспортом та ідентифікаційним кодом або зателефонувати до колцентру "Укрпошти" й повідомити про своє нове місце проживання, куди можна принести пенсію.

Міністерка закликала українців, які залишаються на окупованих територіях, виїхати на територію, підконтрольну українській владі, для отримання нарахованих коштів.

Контекст:

Станом на 13 червня на пенсійні виплати спрямовано 31 млрд грн, зокрема 9,2 млрд грн – на виплату пенсій через АТ "Укрпошта", повідомляє 14 червня урядовий портал. Ще 21,8 млрд грн виплачено через уповноважені банки, усю цю суму вже зараховано на рахунки пенсіонерів, запевнили в Кабміні. Водночас "Укрпошта" станом на 12 червня доправила 38,35% профінансованої суми за червень, тобто приблизно 3,5 млрд грн.

За даними Пенсійного фонду, станом на початок 2022 року в Україні 10,8 млн пенсіонерів, майже половина з них отримує пенсії в розмірі менше ніж 3 тис. грн.

28 квітня Лазебна оголосила, що жителям окупованих територій України пенсії перераховуватимуть на картки "Ощадбанку".

26 травня голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус заявив, що пенсіонери, які перебувають в окупації, зможуть отримати свої виплати, коли опиняться на безпечнішій території. Усі кошти, які люди не отримали під час війни, буде збережено. Ішлося про виплати через "Укрпошту" – усім пенсіонерам, які отримують кошти на банківські картки, виплати й далі надходитимуть вчасно навіть на окупованих територіях, запевнив Капінус.