Пентагон уклав контракт на закупівлю систем ППО Gepard для України

До кінця травня 2024 року Пентагон закупить для України невідому поки що кількість зенітних установок Gepard
Фото: EPA

Пентагон уклав контракт на суму $118,4 млн з американською компанією Global Military Products на закупівлю й постачання систем протиповітряної оборони Gepard у межах допомоги Україні. Про це 31 травня повідомляють у звіті щодо контрактів на сайті Пентагону.

"Global Military Products із Тампи (Флорида) уклала контракт із фіксованою ціною $118 375 400 на придбання і постачання 35-мм систем ППО Gepard. Роботи виконуватимуть в Аммані, Йорданія, з імовірною датою завершення 30 травня 2024 року", – ідеться в документі.

Повідомляють, що кошти на виконання контракту передбачено в межах допомоги Україні.

У Пентагоні не уточнили, скільки установок придбають на цю суму.

Зенітні самохідні установки Gepard Україні раніше передавала Німеччина. Gepard зняли з озброєння бундесверу 2010 року, але після того, як ці установки почали передавати Україні, німецький уряд уклав контракти з оборонним концерном Rheinmetall на відновлення виробництва снарядів до них.

Загалом станом на березень 2023 року в Україну доправили 34 зенітні установки Gepard, 13 травня глава Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив про те, що Німеччина виділяє Україні новий пакет військової допомоги на €2,7 млрд, до якого, зокрема, увійде ще 15 Gepard.

Контекст:

США надають допомогу Україні переважно за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону. Окрім того, США допомагають Україні в межах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) у тривалішій перспективі, укладаючи контракти із промисловістю на виробництво зброї.

Білий дім 31 травня оголосив про виділення 39-го пакету оборонної допомоги Україні, його вартість до $300 млн. За даними Пентагону станом на 31 травня, від початку роботи адміністрації Байдена 2021 року США виділили на допомогу в галузі безпеки Україні $38,3 млрд, зокрема $37,6 млрд – від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Окремо у Сполучених Штатах ухвалили закон про лендліз для України, згідно з яким США зможуть позичати або здавати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи. Амбасадорка України у США Оксана Маркарова пояснила, що для оборонної допомоги Україні міноборони США поки що використовує програми безоплатного передавання зброї, а лендліз – це додатковий інструмент, який застосовуватимуть у разі потреби.